Jajka wielkanocne z farszem chrzanowo-pietruszkowym

Jajka to obowiązkowe danie na wielkanocny stół. Czy wyobrażacie sobie Święta Wielkanocne bez jajek? Bo ja nie.

Pomysłów na przygotowanie jajek jest dużo- każdy ma zapewne swoje- od prostych z majonezem po faszerowane z ciekawymi dodatkami. U mnie na blogu są już propozycje na takie świąteczne jajka ale dzisiaj dokładam jeszcze jeden. Jest prosty i szybki do wykonania ale jednocześnie smaczny.

Chrzan, natka pietruszki, majonez oraz żółtka mieszamy i  mamy nowe danie na stół.

 DSC_0014 DSC_0002

Składniki:

5-7 jajek, w zależności od tego dla ilu osób,

Pęczek natki pietruszki,

1 łyżka majonezu,

2  łyżki  chrzanu

2 łyżki jogurtu naturalnego,

2 łyżki kaparów

Sól, pieprz

Wykonanie

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skórki i przekrajamy na pół. Żółtka wyjmujemy i przekładamy do miski.  Białka układamy na półmisku.

Do miski z żółtkami dodajemy chrzan, pokrojoną drobno natkę pietruszki – parę listków zostawiamy do dekoracji, majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz i całość mieszamy na jednolitą masę. Nakładamy na białka i ozdabiamy  kaparami i pietruszką.

 DSC_0004-001 DSC_0012

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. 20 kwietnia
    Odpowiedz

    Prosty ale niezwykle efektowny przepis, naprawdę śliczny. Wesołych Świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.