Jajka to obowiązkowe danie na wielkanocny stół. Czy wyobrażacie sobie Święta Wielkanocne bez jajek? Bo ja nie.
Pomysłów na przygotowanie jajek jest dużo- każdy ma zapewne swoje- od prostych z majonezem po faszerowane z ciekawymi dodatkami. U mnie na blogu są już propozycje na takie świąteczne jajka ale dzisiaj dokładam jeszcze jeden. Jest prosty i szybki do wykonania ale jednocześnie smaczny.
Chrzan, natka pietruszki, majonez oraz żółtka mieszamy i mamy nowe danie na stół.
Składniki:
5-7 jajek, w zależności od tego dla ilu osób,
Pęczek natki pietruszki,
1 łyżka majonezu,
2 łyżki chrzanu
2 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki kaparów
Sól, pieprz
Wykonanie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skórki i przekrajamy na pół. Żółtka wyjmujemy i przekładamy do miski. Białka układamy na półmisku.
Do miski z żółtkami dodajemy chrzan, pokrojoną drobno natkę pietruszki – parę listków zostawiamy do dekoracji, majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz i całość mieszamy na jednolitą masę. Nakładamy na białka i ozdabiamy kaparami i pietruszką.
Prosty ale niezwykle efektowny przepis, naprawdę śliczny. Wesołych Świąt!