Skoro przed nami Święta jajeczne to dzisiaj kolejna propozycja na stół wielkanocny czyli jajka faszerowane. Tym razem mam dla was ciekawy dodatek i jednocześnie połączenie smaków trochę egzotycznych z polskimi.
Wasabi to chrzan japoński, najczęściej stosowany jako dodatek do sushi. Lubię polski chrzan i polubiłam też ten japoński. Zrobiłam ciekawą mieszankę z żółtek, wasabi, majonezu i rzodkiewek. Wyszła pasta o wyrazistym smaku, która rewelacyjnie komponowała się smakowo i nie tylko z białkami. Ja dodałam płaską łyżkę wasabi ale to jest uzależnione od tego jak pikantne lubimy potrawy więc można dodać jeszcze więcej lub mniej – trzeba próbować.
Składniki
6 jajek,
1 łyżka majonezu,
Płaska łyżka wasabi,
Rzodkiewki,
Sól,
Świeżo zmielony pieprz,
Wykonanie
Jajka delikatnie wkładamy do wody ( uważamy aby nie pękły) i gotujemy na twardo ( około 10 minut).
Ugotowane po odcedzeniu wrzątku, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Przekładamy je do miski i rozdrabniamy widelcem.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w kostkę. Zostawiamy ze 3-4 sztuki do dekoracji.
Następnie dodajemy do jajek wasabi, majonez i pokrojone rzodkiewki- mieszamy wszystko.
Białka układamy na talerzu i faszerujemy je mieszanką z wasabi.
Można do tego podać kiełki lub inną zieleninę.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz