Lato to dla mnie doskonała pora roku bo stragany pękają w szwach od sezonowych, pysznych warzyw i owoców. Jak wchodzę na bazarek to najchętniej kupiłabym wszystkiego po trochę.
Ogórki małosolne teraz to u mnie podstawa. Uwielbiam je same, jako dodatek do kanapki, do obiadu, do wszystkiego.
Ostatnio zrobiłam hummus z dodatkiem suszonych pomidorów i małosolne okazały się doskonałe do niego. Dodałam też na kanapkę ulubioną kolendrę, i plasterek chilli i było to coś przepysznego.
Hummus z dodatkiem suszonych pomidorów też był wyjątkowy.
Składniki
1 szklanka suchej ciecierzycy,
½ szklanki pasty tahini,
3 plastry suszonych pomidorów,
5 łyżek soku z cytryny,
Około 1/3 szklanki bardzo zimnej przegotowanej wody,
3 ząbki czosnku,
1/4 łyżeczki chilli w proszku,
1 łyżeczka sody,
Sól,
Liście kolendry, papryczka chilli, oliwa, słodka papryka w proszku, ogórki małosolne,
Wykonanie
Suchą ciecierzycę płuczemy a następnie zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc/dzień, na koniec odcedzamy. Po tym czasie dodajemy sodę do garnka, świeżą wodę ( sporą ilość) i gotujemy ciecierzycę aż będzie miękka. Odcedzamy i studzimy.
Możemy użyć gotowej ciecierzycy ze słoika.
Przygotowujemy hummus.
Do blendera dajemy ugotowaną i wypłukaną ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku, suszone pomidory i blendujemy aż nie będzie grudek ( około 3 minut).
Następnie dodajemy po trochę bardzo zimnej wody i cały czas blendujemy, do czasu aż masa będzie mieć kremową, lekką konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli w proszku.
Hummus przechowujemy w słoiku/misce, polewamy oliwą i posypujemy słodką papryką w proszku.
Na kromki domowego chleba dajemy hummus, na to plasterki ogórka małosolnego, świeże listki kolendry i plasterek chilli.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz