Jest to niezwykłe połączenie kulinarne. Przygotowałam doradę bo jak już Wam pisałam jest to nasza ulubiona ryba i jeśli tylko uda nam się ją kupić za rozsądną cenę to robię dla rodziny pyszne danie rybne. Uważam, że dorada jest tak dobrą rybą, że nie potrzebuje specjalnych dodatków, przypraw i nam smakuje w najprostszych wersjach.
Tym razem postanowiłam przygotować doradę grillowaną. Nasmarowałam ją oliwą z czosnkiem, doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny i chwilę (na około ½ godz.) odstawiłam aby wszystkie aromaty się połączyły. Następnie grillowałam na patelni. Muszę powiedzieć, że postanowiłam poeksperymentować i zrobiłam do niej parę kawałków świeżego ananasa, który również zgrillowałam razem z rybą.
Nie wiedziałam jednak jak będzie smakować takie połączenie więc tradycyjnie zrobiłam surówkę z kiszonej kapusty ( moi lubią takie tradycyjne połączenie). Ku mojemu zaskoczeniu (i nie tylko mojemu), dorada w połączeniu z grillowanym ananasem była rewelacyjna. Tak lubiana kapusta kiszona poszła w odstawkę.
Składniki
2-3 całe dorady,
Sól, pieprz,
Sok z jednej cytryny,
2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki oliwy
Plastry świeżego ananasa
Wykonanie
Najczęściej kupujemy doradę już wyczyszczoną więc wtedy myjemy ją tylko i suszymy. W miseczce mieszamy oliwę z wyciśniętym czosnkiem. Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Następnie nacinamy lekko rybę ukośnie w paru miejscach ( na wierzchu ryby) i smarujemy oliwą z czosnkiem. Świeżego ananasa obieramy, wycinamy twardą część ze środka i kroimy na mniejsze kawałki. Patelnię grillową nagrzewamy i grillujemy ryby z jednej i drugiej strony po około 5 minut. W trakcie grillowania ryby dodajemy na grill kawałki ananasa i grillujemy razem z rybami aż będą miały brązowe paski. Wspaniała ryba z zaskakująco pysznym ananasem !
co tu dużo mówić, ciekawe połączenie i wygląd cudowny, pyszna też na pewno! 🙂
o tak, to połączenie wyszło rewelacyjne 🙂