Dzisiaj przepis na biszkopt z zieloną herbatą od samej Anny Olson, mistrzyni słodkich wypieków.
Ten biszkopt różni się od tradycyjnego tym, że ubija się całe jajka i nie dodaje proszku do pieczenia. Ważne jest to aby jajka do tego biszkoptu były ogrzane gdyż z ciepłych jajek można uzyskać puszystą masę. Ponadto tu dodaje się jeszcze roztopione masła. No i ten biszkopt jest dodatkowo z zieloną herbatą więc ma fajny zielony kolor i delikatny smak zielonej herbaty. Anna Olson podawała składniki na większy biszkopt ale ja zrobiłam z połowy porcji na formę o średnicy 15 cm. Jeśli będziecie chcieli upiec większy o średnicy 24 cm, to trzeba dać podwójną porcję wszystkich składników.
Składniki:
4 jajka,
125 g cukru ,
Łyżeczka zmielonej zielonej herbaty,
28 g stopionego masła,
Szczypta soli,
½ cukru waniliowego,
200 g serka mascarpone,
Łyżka cukru waniliowego,
Sezonowe owoce
Wykonanie:
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Z tym, że jajka dobrze jest włożyć do ciepłej wody i ogrzać.
Mąkę przesiewamy z herbatą. Masło roztapiamy i studzimy
Do miski wybijamy 3 całe jajka i jedno żółtko. Dodajemy cukier razem z cukrem waniliowym i ubijamy na mocnych obrotach około 10 minut do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy.
Do ubitej masy przesypujemy delikatnie, partiami przesianą mąkę z herbatą. Delikatnie mieszamy każdą partię. Następnie dodajemy masło, z tym, że najpierw dodajemy łyżkę masy do masła, mieszamy i dopiero takie dodajemy do całej masy i delikatnie mieszamy wszystko.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia a boki nie smarujemy. Wylewamy masę do formy i pieczemy w nagrzanym do temperatury 175 stopni około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone ciasto i wyjmujemy.
Ser mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym i smarujemy wierzch biszkoptu. Podajemy z sezonowymi owocami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz