Jeśli nie macie pomysłu na kolację to polecam teraz, jak już mamy polskie świeże warzywa, fritattę. To taka szybka i wdzięczna potrawa na ciepło bo w zależności od tego czy lubimy dania mięsne to dajemy różne wędliny, lub też robimy ją z warzywami. Ja lubię wersję z warzywami bo na kolację jest lekka i smaczna.
Składniki na duża patelnię:
5 jajek,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
1 cukinia,
1 cebula,
2 pomidory,
Sól, pieprz,
Łyżka oliwy
Zioła: bazylia, pietruszka
Cebulę, cukinię kroimy w kostkę i dusimy na oliwie około 5 min. Pomidory kroimy w małe ćwiartki i dodajemy na koniec do podsmażonych warzyw; dusimy wszystko 1 min. W misce ubijamy jajka, do których dodajemy na koniec jogurt, sól, pieprz ( musi być dobrze doprawione) i wlewamy na patelnię do usmażonych warzyw. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 7-10 min na małym ogniu. Na koniec posypujemy potrawę świeżą bazylią i pietruszką.
Można podać do tego małosolne ogórki lub sałatę zieloną z jogurtem.
Aleglodomorek – zdecydowanie, obracanie przy tym to kiepska sprawa bo jednak jest to dosyć 'kruche’ i ciężkie, a niedosmażone tym bardziej łatwo się rozwala 😉
Przykryć i cierpliwie czekać, nie ma innego wyjścia 😀
Wygląda wspaniale, ale mi narobiłaś smaka! Pychota!
Ostatnio wzięłam się również za frittatę, najpierw poszukiwałam przepisu idealnego.. ale co blog to inny sposób, piec nie chciałam bo robiłam wersje tylko dla mnie a nie miałam takiej małej formy, smażyć a potem piec też odpadało bo nie mam takiej patelni, w końcu znalazłam wersje z przewracaniem frittaty i chyba to było najgorsze co zrobiłam.. 😀 Moja frittata nie przewróciła się tak jakbym chciała.
Chyba sposób podany przez Ciebie odpowiada mi najbardziej! kolejnym razem będę cierpliwa i nie zabiorę się za obracanie 🙂
Nigdy nie robiłam frittaty, ale to robi się tak samo jak omlet, wygląda bajecznie pysznie 🙂 piękne fotki 🙂
Apetyczne i to bardzo.
Uwielbiam frittatę. Twoja jest cudna. Te kolory są wspaniałe 🙂
Aż ślinka cieknie. Zdjęcie przepiękne, a frittata kusi kolorami