Frittata to dobre i szybkie danie na ciepłą kolację. Jeśli przychodzicie do domu po pracy i macie ochotę zjeść coś ciepłego to proponuję zrobić frittatę np. ze szpinakiem, bazylią i papryczką chilli.
Frittata jest szybka do zrobienia a jednocześnie bardzo syta.
Tym razem przygotowałam frittatę z moim ulubionym szpinakiem. Do tego dodałam świeże listki bazylii, więc danie pachniało letnim, śródziemnomorskim klimatem. A ponieważ lubię pikantne dania dodałam do tego papryczkę chilli – było pysznie.
Ser mozarella dopełnił smak i konsystencję frittaty.
Składniki na duża patelnię:
5 jajek,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
30 dag świeżego szpinaku,
Parę listków świeżych listków bazylii,
1 cebula,
Papryczka chilli,
Sól, pieprz,
Łyżka oliwy
Wykonanie:
Szpinak myjemy i suszymy. Papryczkę chilli myjemy, przekrawamy, wyjmujemy pestki i kroimy w małe plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie około 5 min. Następnie dodajemy papryczkę chilli, szpinak i dusimy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
W misce ubijamy jajka, do których dodajemy duszony szpinak z cebulą, papryczką chilli, parę listków bazylii oraz na koniec jogurt, sól, pieprz ( musi być dobrze doprawione) i wlewamy na patelnię do usmażonych warzyw.
Przykrywamy pokrywką i dusimy 4 minuty, następnie do frittaty dodajemy ser mozarella i dusimy jeszcze pod przykryciem około 7 min na małym ogniu.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz