Filety z kurczaka ze szparagami w kremowym sosie

Filety z kurczaka w kremowym sosie, ze szparagami i suszonymi pomidorami..Proste, sezonowe danie, które świetnie sprawdzi się także na niedzielny obiad. Trzeba korzystać póki mamy pyszne świeże szparagi. Bardzo żałuję, że sezon na nie nie trwa zbyt długo.

Składniki:

2-3 piersi z kurczaka

pęczek szparagów

10 suszonych pomidorów

3 plastry boczku

1 szklanka śmietanki 30-36%

1/2 szklanki bulionu

1 łyżka masła

papryka w proszku słodka

kurkuma

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką w proszku, nacieramy czosnkiem i delikatnie skrapiamy oliwą. Odstawiamy do zamarynowania na co najmniej pół godziny.

Szparagi gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

Masło roztapiamy na patelni, filety z kurczaka smażymy po ok 3-4 minuty z każdej strony. Po tym czasie wlewamy bulion i na małym ogniu gotujemy obracając filety ponownie po ok 3 minutach. Na patelnię wlewamy śmietankę, zagotowujemy. Gotujemy przez ok 10 min przewracając mięso od czasu do czasu. W międzyczasie dodajemy do sosu pokrojone w paski suszone pomidory oraz ugotowane szparagi.

Gotowe mięso podsypujemy boczkiem, podajemy np. z ryżem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.