Dla wielbicieli fasoli mam dzisiaj znakomity przepis na danie z udziałem białej fasoli. Można ją zrobić zamiennie do tradycyjnej fasolki po bretońsku. Ta jednak jest bez mięsa czy wędlin, natomiast są pieczone w ziołach z czosnkiem pomidory. Teraz, kiedy mamy końcówkę dobrych, świeżych pomidorów zachęcam do zrobienia. Fasola też jest dostępna świeża, nie trzeba jej moczyć długo. Dodatkowo jest cukinia podsmażana z cebulą i wszystko razem chwilę podduszone.
Aromat i smak tego dania jest niezwykły. Do tego dodajcie kostki sera feta i danie będzie idealne na obiad lub na kolację.
Składniki dla 4 osób
500 g świeżej fasoli ,
1 cebula,
1/2 papryczki chilli,
Pomidory – 7-8 sztuk ,
1 mała cukinia,
4 ząbki czosnku,
Świeże zioła – tymianek, oregano, rozmaryn,
2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,
Sól, pieprz,
olej rzepakowy,
Ser feta
Wykonanie
Świeżą fasolę myjemy i gotujemy z solą, liściem laurowym, zielem angielskim do miękkości – około 1 godziny. Natomiast możemy kupić fasolę suszoną, którą wcześniej moczymy całą noc, gotujemy z przyprawami i solą 1 godzinę i odcedzamy.
Na blaszce układamy pomidory, wcześniej umyte, pokrojone na połówki, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy ząbki czosnku i świeże zioła na wierzch ( tymianek, oregano, rozmaryn), polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut.
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię pokrojoną w ćwiartki i dusimy na małym ogniu około 5-7 minut.
Następnie dodajemy do ugotowanej fasoli upieczone pomidory z ziołami i czosnkiem, pokrojoną papryczkę chilli, cukinię z cebulą i dusimy około 10 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem; podajemy z serem feta i pieczywem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz