No to mamy już jesień w kalendarzu i w przyrodzie. A jesień to bogactwo warzyw i owoców więc trzeba to wykorzystać przed zimą i nabrać odporności jedząc zdrowe i dobre produkty.
Ogórki już zakisiłam bo to podstawa w zimie, syrop z kwiatów czarnego bzu jest, konfitury z czarnej porzeczki, pomrożone maliny, truskawki, borówka, jeżyny.
A teraz uwielbiam chodzić na bazar bo jest tak kolorowo, świeżo i aż chce się kupować te pyszności. Dynie są tak piękne, że ostatnio kupiłam parę sztuk i zrobiłam knedle z kurkami i kluseczki dyniowe.
Proponuję upiec więcej dyni, zblendować i w słoiku przechowywać w lodówce, nawet tydzień. Było to bardzo smaczne.
Jeśli lubicie kurki i kluseczki w różnych wydaniach, to zróbcie i nie będziecie żałować
Składniki :
500 g dyni np. Hokkaido
4 ziemniaki,
2 jajka,
10 dag mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
masło,
100 g świeżych kurek,
pęczek koperku,
1 cebula,
ząbek czosnku,
sól
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy na miękko. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce na drobnych oczkach.
Dynię myjemy i układamy skórką do dołu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 minut, aż będzie miękka ( sprawdzamy widelcem miękkość). Z upieczonej dyni wydrążamy miąższ łyżką i blendujemy na gładkie purre.
Kurki czyścimy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciskamy czosnek, dodajemy kurki i dusimy wszystko, około 10 minut.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, wykładamy schłodzone ziemniaki, purre z dyni, jajka, sól i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie potrzeba ( jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie) dodajemy mąkę bo ciasto musi być gładkie i dość zwarte aby można było formować knedle.
Gotowe ciasto dzielimy na średniej wielkości kawałki, formujemy z nich koła, na które nakładamy po łyżeczce kurek. Formujemy z nich okrągłe knedle.
W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i jak zacznie wrzeć wkładamy knedle . Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową / małym durszlakiem, układamy na półmisku.
Na patelni roztapiamy 3- 4 łyżki masła, dodajemy pokrojony drobno koperek, solimy i 2 minuty dusimy.
Polewamy knedle.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz