Jesień to zdecydowanie czas na dynię i potrawy z jej udziałem. Można powiedzieć, że dynia to królowa jesieni. Odmian dyni jest bardzo dużo, na blogu jest post z informacją jaka dynia jest dobra do pieczenia, gotowania itd.
Dzisiaj pieczona dynia hokkaido z serem gorgonzola i porem. Hokkaido to jedna z moich ulubionych dyń bo nie trzeba jej obierać i ma piękny pomarańczowy kolor. Jest dobra do pieczenia jak też do gotowania zupy. W wersji z aromatycznym serem gorgonzola i podsmażonym na maśle porem jest przepyszna.
Składniki:
1 mała dynia hokkaido,
Sól, pieprz,
100 g sera gorgonzola,
100 g startego sera cheddar,
1 por średniej wielkości,
Masło, Oliwa
Wykonanie:
Dynię hokkaido myjemy i kroimy na pół i wyjmujemy ziarna. Następnie kroimy w mniejsze kawałki, układamy w naczyniu, gdzie będziemy piec, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie por myjemy i kroimy w talarki. Smażymy na maśle do miękkości.
Wyjmujemy podpieczoną dynię, dodajemy pokruszony ser gorgonzola, podsmażony por i na koniec posypujemy startym serem cheddar. Pieczemy jeszcze około 20-25 minut do roztopienia serów i zrumienienia dyni.
Podajemy na ciepło lub zimno z grzankami i sałatą.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz