Bardzo jesienne, bardzo kolorowe i smaczne danie dla miłośników dań bez mięsa. Dynia, cukinia, kurki i mamy lekkie danie na obiad.
Jak nastają jesienne, szare dni, lubię przygotowywać kolorowe dania, które poprawiają humor i są lekkie i smaczne. Dynia Futsu Black jest bardzo dobra do pieczenia i ma ciekawy wygląd. Lubię, o tej porze roku chodzić do Gospodarstwa Państwa Majlertów bo na podwórzu, przed sklepem jest mnóstwo dyń, w różnych odmianach. Wygląd to trochę jak w bajce, jest bardzo kolorowo.
Składniki
Dynia Futsu Black– około 1 kg,
2-3 nieduże cukinie,
150 g kurek,
1 cebula,
2 łyżki masła,
Szczypta chilli w proszku,
100 sera mozarella,
Łyżka świeżego, posiekanego koperku,
Tymianek,
Mały gęsty jogurt naturalny typu greckiego,
Ząbek czosnku,
Łyżka soku z cytryny,
Olej do smażenia
Wykonanie
Kurki czyścimy i smażymy na patelni, na maśle z cebulką pokrojoną w drobną kostkę. Na koniec dodajemy koperek, doprawiamy solą i pieprzem.
Dynię myjemy, czyścimy środek z miąższu, kroimy na mniejsze kawałki , układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i posypujemy grubą solą, tymiankiem, pieprzem, papryczką chilli – ilość chilli uzależniona jest od tego jak pikantne potrawy lubimy ale trzeba uważać. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
Cukinie myjemy, przekrawamy na pół, łyżeczką wyjmujemy trochę miąższu, posypujemy solą i pieprzem. Podsmażone kurki dajemy na cukinię, posypujemy starym serem mozarella i zapiekamy w nagrzanym piekarniku 15 minut. Ja zrobiłam to tak, że dodałam je do piekarnika, do pieczących się dyń.
W miseczce przygotowujemy sos : jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, sokiem z cytryny .
Podajemy dynię i zapieczoną cukinię z sosem jogurtowym.
Świetny przepis 🙂
Dziękuję 🙂