Pierwsze polskie truskawki już się pojawiły na bazarku, więc nie mogłam się oprzeć by nie upiec drożdżówek z ich dodatkiem. Te wiosenno-letnie smaki to coś, za czym tęsknię całą resztę roku i lubię czerpać z nich jak najwięcej.
Składniki – na 10 sztuk
2 ½ szklanki mąki pszennej,
50 g świeżych drożdży,
Szczypta soli,
1/2 szklanki cukru,
250 ml ciepłego mleka,2 żółtka,
3 łyżki masła,
250 g serka mascarpone,
2 łyżki cukru waniliowego,
1 łyżka cukru pudru,
Truskawki
Wykonanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy.
Przygotowujemy zaczyn. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru, szczyptę soli i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia drożdży. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia.
Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka i mieszamy około 3 minut. Dodajemy wystudzone masło i wszystko wyrabiamy dokładnie ( około 10 minut) aby ciasto było elastyczne.
Gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło ( około 60 minut).
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Truskawki czyścimy, myjemy i kroimy na ćwiartki.
Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką i chwilkę jeszcze wyrabiamy. Z ciasta wyrabiamy kule ( około 10 sztuk).
Kule rozpłaszczamy na większe koła, robimy głębienie, dajemy serek mascarpone do wgłębienia, na to truskawki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze około 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 180 stopni.
Wyrośnięte drożdżówki pieczemy w piekarniku około 15 minut minut aż będą miały złoty kolor.Posypujemy cukrem pudrem.
Oj dawno nie zrobiłam tak dobrych drożdżówek.
Oj, to trzeba zrobić 🙂
Nie wyszły mi te bułeczki serek po dodaniu cukru i cukru waniliowego zrobił się wodnisty mimo wszystko dodałam to do bułek to wypłynął z większości A tam gdzie został to jest płynny jak mleko. Coś ewidentnie poszło nie tak
Czy można użyć w tym przepisie suchych drodzy?
Tak, można użyć suchych drożdży.
A zamiast świeżych drożdży ile trzeba dać suchych?