Drożdżówki z waniliowym serkiem mascarpone i truskawkami

Pierwsze polskie truskawki już się pojawiły na bazarku, więc nie mogłam się oprzeć by nie upiec drożdżówek z ich dodatkiem. Te wiosenno-letnie smaki to coś, za czym tęsknię całą resztę roku i lubię czerpać z nich jak najwięcej.


Składniki –  na 10 sztuk

2 ½ szklanki mąki pszennej,

50 g świeżych drożdży,

Szczypta soli,

1/2 szklanki cukru,

250 ml ciepłego mleka,2 żółtka,

3 łyżki  masła,

250 g serka mascarpone,

2 łyżki cukru waniliowego,

1 łyżka cukru pudru,

Truskawki

Wykonanie

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy.

Przygotowujemy zaczyn. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru, szczyptę soli i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia drożdży. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. 

Masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia.

Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka i mieszamy około 3 minut. Dodajemy wystudzone  masło i wszystko wyrabiamy dokładnie ( około 10 minut) aby ciasto było elastyczne. 

Gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło ( około 60 minut).

Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Truskawki czyścimy, myjemy i kroimy na ćwiartki.

Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką i chwilkę jeszcze wyrabiamy. Z ciasta wyrabiamy kule ( około 10 sztuk).

Kule rozpłaszczamy na większe koła, robimy głębienie, dajemy serek mascarpone do wgłębienia, na to truskawki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze około 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 180 stopni.

Wyrośnięte drożdżówki  pieczemy w piekarniku około 15 minut minut aż będą miały złoty kolor.Posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. Renata
    26 maja
    Odpowiedz

    Oj dawno nie zrobiłam tak dobrych drożdżówek.

  2. Brenia
    28 maja
    Odpowiedz

    Oj, to trzeba zrobić 🙂

  3. Iza
    23 maja
    Odpowiedz

    Nie wyszły mi te bułeczki serek po dodaniu cukru i cukru waniliowego zrobił się wodnisty mimo wszystko dodałam to do bułek to wypłynął z większości A tam gdzie został to jest płynny jak mleko. Coś ewidentnie poszło nie tak

  4. Natalia
    19 lipca
    Odpowiedz

    Czy można użyć w tym przepisie suchych drodzy?

  5. Brenia
    28 lipca
    Odpowiedz

    Tak, można użyć suchych drożdży.

  6. Gosia
    9 listopada
    Odpowiedz

    A zamiast świeżych drożdży ile trzeba dać suchych?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.