Drożdżowe wypieki zawsze są u mnie mile widziane. Wspaniałą chałkę piecze moja córka, jest pulchna, z kruszonką, maślana, przepyszna. Ania często wspomina drożdżowe słodkości mojej mamy, która piekła je jak dzieci były na wakacjach, świątecznie czy bez okazji. To nasza rodzinna tradycja, uwielbiamy drożdżowe wypieki.
Dzisiaj przepis na zawijasy z ciasta drożdżowego z konfiturą z malin. Są przepyszne, malinowe, z lukrem, idealne do jesiennej kawy czy herbaty.
Składniki na jedną blachę z piekarnika:
1 szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki mleka,
1 jako,
3 łyżki cukru,
100 g masła,
40 g świeżych drożdży,
szczypta soli,
200 g dżemu z malin,
Lukier:
2 łyżki cukru pudru,
4 łyżki zimnego mleka lub wody.
Wykonanie
Mleko podgrzewamy delikatnie, zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i szczyptę soli. Mieszamy, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby zaczyn wyrósł.
Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i wystudzone masło i wyrabiamy dość długo aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto i zostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie – około godziny.
Na stolicy podsypujemy mąkę, wykładamy wyrośnięte ciasto i formujemy z niego prostokąt – ręką lub wałkiem.
Ciasto smarujemy powidłem malinowym.
Zwijamy ciasto w wałek, kroimy w plasterki i układamy środkiem na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zachowujemy odstępy między roladkami bo urosną. Zostawiamy roladki na około 30 minut aby wyrosły.
Jajko rozbijamy i smarujemy roladki jajkiem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pieczemy około 25 – 30 minut aż będą rumiane.
Cukier puder mieszamy z mlekiem i polewamy roladki lukrem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz