Na temat słodkich wypieków drożdżowych napisałam już bardzo dużo. Lubimy je w każdej postaci – to klasyk w najlepszym wydaniu. Nigdy się nie znudzi i zawsze znika co do okruszki.
Ja robię ciasta drożdżowe z różnymi dodatkami lub po prostu czyste ciasto/babka drożdżowa.
Przed nami sezon na świeże owoce a to są najlepsze dodatki do słodkich, drożdżowych wypieków.
Rabarbar jest dobry do takich wypieków. Dzisiaj zawijasy, które z dodatkiem rabarbaru, posypane kruszonką cynamonową smakują wybornie. Do niedzielnej kawy zostały zjedzone jeszcze ciepłe.
Składniki:
4 szklanki mąki
4 dag drożdży,
¾ szklanki cukru,
Szklanka mleka,
4 żółtka,
4 duże laski rabarbaru,
Łyżka cukru waniliowego
Kruszonka:
2 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
5 łyżek mąki,
½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z drożdżami, cukier, żółtka, , mieszamy. Ciasto musi mieć lekką ale nie lejąca konsystencję więc w razie czego dodajemy trochę mąki lub trochę mleka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto urosło (około 50 minut).
W między czasie robimy kruszonkę – mąkę z masłem i cukrem siekamy do czasu aż powstanie kruszonka. Dajemy na chwilę do lodówki.
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.
Jak ciasto urośnie, przekładamy je na deskę podsypaną mąką i wyrabiamy ciasto 2 minuty. Następnie wałkujemy na średnią grubość i formujemy duży prostokąt, nakładamy kawałki rabarbaru, posypujemy cukrem waniliowym i zwijamy w rulon, z którego kroimy na małe kawałki – paski o szerokości około 6 cm. Układamy kawałki ciasta na blasze. Posypujemy zawijasy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.
Cudne!
Uwielbiam drożdżówy!
(Żeby tylko miał je kto dla mnie zrobić…)
🙂
🙂 to trzeba samemu zacząć robić. To nie jest takie trudne 🙂 a jak smakuje wtedy !!
Witam,
co można dodać zamiast rabarbaru?
Violaozdrawiam
Viola
truskawki np lub inne owoce ….Pozdrawiam !