Drożdżowe bułeczki z nadzieniem niespodzianką to był mój pomysł na śniadanie dla mojej córki. Ania ma sesję i dużo pracuje więc pomyślałam, że zrobię jej smaczną niespodziankę. Do bułeczek drożdżowych dodałam do środka świeżą truskawkę i krem nutella. Po upieczeniu truskawka połączyłam się z kremem czekoladowym i w puszystym cieście drożdżowym smakowała rewelacyjnie.
Za chwilę Dzień Dziecka więc jeśli chcecie zrobić swoim pociechom smaczną i słodką niespodziankę to zachęcam do zrobienia takich bułeczek.
Składniki
2 ½ szklanki mąki,
3dag drożdży
1 niepełna szklanka ciepłego mleka,
3 jajka,
½ szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
Świeże truskawki,
Krem Nutella
Wykonanie
W garnku podgrzewamy mleko tak aby było ciepłe ale nie gorące. Dodajemy drożdże, połowę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, jajka, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy wszystko razem około 15 min, podsypując, jeśli potrzeba delikatnie mąką. Ciasto drożdżowe trzeba dość długo wyrabiać ale wtedy bułeczki będą puszyste i delikatne.
Gotowe, dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia ( aż podwoi objętość).
Ręce podsypujemy mąką i wykładamy wyrośnięte ciasto na deskę, którą wcześniej podsypujemy mąką, wałkujemy na średnią grubość i formujemy małe koła ( ja formowałam koła za pomocą średniej wielkości szklanki ).
Truskawki czyścimy z szypułek, płuczemy, suszymy i wybieramy takie o średniej wielkości. Następnie do każdej bułeczki dajemy po jednej truskawce i łyżeczce kremu nutella, zwijamy i formujemy bułeczki. Formę na tort smarujemy masłem, posypujemy mąką ziemniaczaną i układamy bułeczki w torownicy, robiąc małe odstępy między bułeczkami. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pieczemy ( funkcja góra, dół) w 180 stopniach 30- 40 minut
Jaka żółciutka i mięciutka drożdżówka – w takiej postaci mogłabym jeść na okrągło :):)
Twoje drożdżowe bułeczki wyglądają pysznie, bardzo fajny przepis 🙂