Czy lubicie słodkie śniadania? My jesteśmy wielkimi miłośnikami różnych słodkich, drożdżowych wypieków na śniadanie. Przygotowuję je najczęściej w weekend, bo wtedy rano nie muszę się śpieszyć więc pijąc spokojnie poranną kawę robię ciasto drożdżowe w różnych wersjach. Mniam, drugą kawę popijam już w towarzystwie słodkich drożdżowych wypieków.
Składniki:
4 szklanki mąki
5 dag drożdży,
5 łyżek cukru,
Szczypta soli
Szklanka mleka,
1 mały cukier waniliowy,
3 żółtka,
Mały słoik konfitury z malin
Wykonanie
Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, szczyptę soli i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier, żółtka, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy około 7 min. Ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, formujemy prostokąt (o wymiarach około30 cmna20 cm), na który wykładamy konfiturę z malin i zwijamy w roladę. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy cukrem perlistym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.?
Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 minut.
Podczas pieczenia należy pamiętać (jak to przy drożdżowych wypiekach) by nie otwierać piekarnika.
Witam i serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w akcji organizowanej na moim blogu „Twarze” – jest to blog ukazujący piękno twarzy, tworzony przez czytelników i blogerów, jeśli masz ochotę to zajrzyj do mnie i poczytaj na czym polega akcja. Zapraszam, wyślij zdjęcie-pokaż siebie, Margaretta.
super wygląda:) jak dla mnie mogłoby być więcej konfitury nawet:) masz ładne talerze:)
Dziękuję. Konfitury zdecydowanie można dać więcej – mi się wydawało, że jest sporo ale gdy ciasto urosło to ta konfitura jakoś 'zaginęła’ w nim 😉
musi być pyszna. Spróbuję na pewno, ale niestety dopiero jak się Post skończy 🙁
😉