Dorsz zapiekany z farszem z porów i papryczki chilli

Danie bardzo szybkie do zrobienia i jednocześnie bardzo proste. Wszystkim domownikom  smakowało, nawet tym, którzy nie lubią dań rybnych. Do farszu dodałam papryczkę chilli, co spowodowało, że farsz był delikatnie pikantny, a szczypta gałki muszkatołowej dodała wybornego smaku całości. Do takiej ryby można podać gotowany ryż  lub ziemniaki tłuczone. Taka ryba nie potrzebuje już sałat bo pory są wystarczające.

Wiem, że niektórzy rezygnują z porów bo są ciężkostrawne i mają specyficzny smak. Ja lubię pory jako dodatek do różnych dań ale  sparzam je wcześniej, bo są wtedy delikatniejsze i łatwostrawne.

Dorsz zapiekany z farszem z porów i papryczki chilli

 

Składniki:

700g filetów dorsza atlantyckiego

pieprz biały, sól

sok z jednej cytryny

Składniki na farsz:

3 pory – w zależności od wielkości,

Olej do smażenia,

śmietana – małe opakowanie 12 %,

Sól, pieprz,

1 papryczka chilli,

Szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki kaparów

Wykonanie:

Pory obieramy i myjemy. Następnie wkładamy do naczynia i zalewamy wrzącą wodą, około pół minuty trzymamy we wrzątku  ( będą delikatniejsze w smaku).  Wyjmujemy i kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy trochę oleju i wkładamy pokrojone pory i pokrojoną drobno papryczkę chilli. Dusimy  na średnim ogniu około  10 min. Pod koniec duszenia dodajemy do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kapary  oraz śmietanę. Dalej mieszamy do zagotowania śmietany.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dorsza myjemy, czyścimy z ości, dzielimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem, i skrapiamy cytryną. Do płaskiego naczynia żaroodpornego (brytfanny)wkładamy kawałki dorsza, na które dajemy przygotowane pory.. Całość przykrywamy  folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Upieczonego  dorsza   podajemy z czym mamy ochotę. Ja lubię samą rybę.

Dorsz zapiekany z farszem z porów i papryczki chilli

Dorsz zapiekany z farszem z porów i papryczki chilli

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. graSZka
    30 stycznia
    Odpowiedz

    Uczta dla podniebienia 🙂 ..choć z przyczyn technicznych nastąpiła mała modyfikacja. Nie miałam papryczki chilli. Zamiast tego dodałam 1/4 zwykłej czerwonej papryki – drobniutko pokrojonej i chilli suszone z młynka.
    Jestem pewna, że to nie jedyny Twój przepis, który wypróbuję.

  2. 1 lutego
    Odpowiedz

    Bardzo się cieszę, że moja propozycja na dorsza (a właściwie może być do innych ryb)smakowała. Gratuluję pomysłu na zamiennik do papryczki chilli ( sama wykorzystam jak nie będę miała świeżej). Dziękuję i zapraszam po inne przepisy 🙂

  3. arla
    13 grudnia
    Odpowiedz

    Chciałam zapytać czy taka rybka oraz w panierce będą smakowały również na zimno? W pracy mam wigilię, a tam nie ma możliwości podgrzania.

  4. Brenia
    13 grudnia
    Odpowiedz

    tak, można ją podać na zimno i będzie dobra 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.