Ostatnio zaczęłam eksperymentować z różnymi dodatkami do mięsa i ryb aby znaleźć zamienniki dla ziemniaków. Dobrym pomysłem i daniem okazała się polenta, którą można robić na różne sposoby. Dzisiejszy chrupiący makron jest następną propozycją, zamiennikiem dla ziemniaków. Polecam wypróbujcie bo efekt smakowy/kulinarny jest ciekawy. Połączenie makronu ryżowego z czosnkiem, cebulką i papryczką chilli ale w wersji chrupiącej uważam za udany mix.
Składniki ( 4 porcje):
ok 500g filetu świeżego z dorsza norweskiego
1 kostka czosnkowa,
Sól, pieprz
sok z 1 cytryny
1 jajko
2 łyżki mleka
2 płaskie łyżki mąki
Olej rzepakowy do smażenia
Chrupiący makaron ryżowy:
2 szklanki wody
1 opakowanie makaronu ryżowego
Sól, pieprz,
1 papryczka chilli
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
Szczypior zielony
Wykonanie
Rybę oczyszczamy ze skóry i ości, myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, kostką czosnkową, sokiem z cytryny, i odkładamy na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.
W między czasie przygotowujemy chrupiący makron. W garnku gotujemy wodę i jak zacznie wrzeć wyłączamy, dodajemy makaron ryżowy i trzymamy pod przykryciem 3 minuty (bez gotowania). Następnie makaron odcedzamy, przekładamy do miski i dodajemy jajko, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, pokrojony drobno szczypior, pokrojoną papryczkę chilli; całość dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący tłuszcz wykładamy łyżką masę z makaronu. Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor.
Przygotowujemy panierkę do ryby. W misce wybijamy 1 całe jajko, dodajemy 2 łyżki mleka, 2 płaskie łyżki mąki, doprawiamy solą, pieprzem i roztrzepujemy na jednolita masę. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, rybę maczamy z dwóch stron w panierce i smażymy 3 minuty z każdej strony. Kropimy całość sokiem z cytryny i podajemy razem z chrupiącym makronem. Smacznego
Fantastyczny pomysł z tym makaronem :)!
Moja rodzinka bardzo lubi makaron ryżowy, myślę, że tak podany zachwyciłby ich podniebienia 🙂 tym bardziej, że jest również rybka, a dorsza bardzo lubimy 🙂
Ostatnio zwracam dużą uwagę na kwasy omega-3 w mojej diecie – to danie to coś dla mnie 🙂 i dorsz i olej rzepakowy są bogate w omega-3 🙂 No i jak to pyyyysznie wygląda!
Ja też zwracam uwagę na takie rzeczy 🙂
Polecam i pozdrawiam 🙂