Dorada to ryba o niezwykłym, białym mięsie; jest delikatne i idealne na różne dania. Pierwszy raz jedliśmy doradę będąc w Chorwacji na wakacjach; była świeża i najbardziej nam posmakowała pieczona w piekarniku z czosnkiem i pietruszką. Wszyscy pokochaliśmy doradę i teraz jeśli tylko mam okazję kupić świeżą, to szykuję dla rodziny danie z tą rybą, najczęściej pieczoną w piekarniku.
Dorada jest tak dobrą rybą, że nie potrzebuje zbyt dużo przypraw, najlepiej smakuje z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku, soku z cytryny i z małą ilością rozmarynu.
Składniki
2-3 dorady
Sól, pieprz,
Sok z jednej cytryny,
2 ząbki czosnku,
parę gałązek rozmarynu
Wykonanie
Jeśli kupimy doradę już wyczyszczoną to myjemy ją, suszymy i przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i na ½ godziny wkładamy do lodówki. Jeśli ryba nie będzie wyczyszczona to musimy ją przeciąć wzdłuż brzucha i oczyścić wnętrze a następnie dobrze wymyć i przyprawić.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, rybę posypujemy rozmarynem i obkładamy plasterkami z czosnku , następnie naczynie z rybą przykrywamy folią i pieczemy pod przykryciem 40 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut bez przykrycia. Wspaniała ryba!
idealny pomysł na obiad 🙂 Miłego dnia !
widze ze coraz czesciej gotujemy wszyscy ryby w swoich domach – strasznie mnie to cieszy 😉
U mnie w domu ryba jest na porządku dziennym – przynajmniej raz w tygodniu 🙂 bardzo je lubimy.
Ja nie przepadam za rybkami 🙁
Uwielbiam ryby, dlatego Twoja propozycja Breniu wydaje mi sie kusząca:)