Czasem w weekend nie mam ochoty na wielkie wypieki, jednak trochę rozpieściłam moją rodzinę i ciężko im wyobrazić sobie niedzielę bez deseru 🙂 Tak powstała ta szybka tarta na owsianym spodzie. Użyłam do niej ostatnich mrożonych truskawek, ale spokojnie teraz można wykorzystać świeże, polskie, które już pojawiają się na targach.
Polecam ten szybki deser dla łasuchów. 🙂
Spód:
2 szklanki płatków owsianych
½ kostki masła
3 łyżki cukru,
1 jajko
2 banany,
Truskawki,
Warstwa bezowa
4 białka,
1 szklanka cukru pudru,
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
Wykonanie
Spód. W pierwszej kolejności przygotowujemy spód do ciasta. Dno formy do tarty smarujemy masłem. Płatki owsiane, masło, cukier, jajko dajemy do malaksera i mieszamy razem. Taką masę dajemy na spód . Na to wykładamy plasterki bananów i truskawki.
Następnie przygotowujemy warstwę bezową. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, jak będą średnio sztywne dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Ubite białka powinny być kremowe. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Gotowe, ubite białka wykładamy na tartę z owocami.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 i pieczemy tartę na funkcji góra, dół około 20 minut. Następnie ustawiamy piekarnik na temperaturę 170 stopni z funkcją termoobieg i pieczemy jeszcze 15 minut.
Osobiście wolałabym chyba jednak, żeby spód tego deseru był nieco mniej wilgotny…