Pyszny, szybki deser do niedzielnej kawy. Mus z mango jest delikatny, orzeźwiający i z bitą śmietaną świetnie się komponuje smakowo.
Dodatkowo dodałam do deseru owoce kiwi, które są moimi ulubionymi owocami i cudnie komponowały się kolorystycznie z żółtym kolorem mango i białym kolorem bitej śmietany.
Jeśli chcecie sobie poprawić humor w jesienny, słotny dzień to koniecznie zróbcie taki deser – pycha.
Wykonanie
1 opakowanie 250 ml śmietanki na desery – 30/36 %,
1 małe opakowanie serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru,
1 śmietanfix,
1 cukier waniliowy,
Duże dojrzałe mango,
Owoce – np. kiwi
Wykonanie:
W dużej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. W innej mniejszej misce mieszamy cukier, cukier waniliow, śmietanfix i dodajemy do ubitej śmietany cały czas wszystko ubijając. Na koniec dodajemy serek mascarpone też delikatnie ubijając.
Mango obieramy wykrawamy miąższ, który blendujemy na mus.
Do miseczek szklanych nakładamy mus z mango. Na mus nakładamy masę śmietanową, na to nakładamy warstwę owoców – kiwi.
Oj przydałby się taki deser. Za oknem szaro, mokro i zimno. A on lato przypomina. Tylko kto pójdzie po mango? 🙂
Mniam rewelacyjny deserek. My zapraszamy na serniczek