Czekoladowe, jaglane muffinki z orzechami i żurawiną

Tym razem  mam coś słodkiego dla tych, którzy nie mogą jadać tradycyjnych muffinek z mąki pszennej. Gwarantuję jednak, że są równie pyszne, a zarazem zdrowsze.

Zrobiłam je z mąki jaglanej z dodatkiem cukru trzcinowego i dużą ilością gorzkiej czekolady i orzechów. W sam raz na tą paskudną pogodę za oknem.

dsc_0769

Składniki:

200g mąki jaglanej,

100 g mąki ziemniaczanej,

100g cukru trzcinowego,

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

150 g masła,

150  g czekolady gorzkiej,

1 cukier waniliowy,

posiekane orzechy włoskie,

suszona żurawina

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę na muffiny wykładamy papilotkami.

W garnku roztapiamy masło z czekoladą a następnie studzimy .

Mąkę  (jaglaną i ziemniaczaną) dajemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, cukier trzcinowy – mieszamy sypkie produkty.

W drugiej misce ubijamy jajka, które następnie dajemy do sypkich produktów. Dodajemy też czekoladę z masłem, żurawinę i mieszamy wszystko.

Orzechy siekamy na małe kawałki, dodajemy do masy  i delikatnie mieszamy.

Wypełniamy papilotki masą do ok ¾  wysokości foremek. Pieczemy ok 25min, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy z wodą (3 łyżki) i ciepłą polewamy muffinki. Na koniec posypujemy jeszcze orzechami i żurawiną .

dsc_0780 dsc_0768

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Październik 25
    Odpowiedz

    Robię podobne na ksylitorze, są naprawdę dobre!

Pozostaw odpowiedź ORGAZMUM Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.