Od czasu do czasu pojawiają się różne nowinki smakowe, takim jest ostatnio czekolada z Dubaju. Bardzo popularna ale droga. Jest też jak dla mnie za słodka. W internecie pojawiły się przepisy na domową wersję więc i ja też postanowiłam przy Walentynkach zrobić. W mojej wersji są 3 tabliczki czekolady, w tym jedna gorzka co fajnie balansuje słodycz mlecznej. Dodatkowo dałam trochę solonych, prażonych pistacji do kremu. A krem to ciasto filo, pokrojone w drobne paseczki, podsmażone na rumiano na maśle i wymieszane z kremem pistacjowym. Wzięłam do pracy i wszystkim bardzo smakowała.
Składniki na 1 czekoladę – forma silikonowa 12/20 cm :
100 g czekolady gorzkiej,
200 g czekolady mlecznej,
100 g ciasta filo,
100 g kremu pistacjowego,
Pistacje słone,
Płaska łyżka masła
Wykonanie
W garnku, w kąpieli wodnej, roztapiamy czekolady ( gorzka i mleczne), które dzielimy wcześniej na małe kawałki. Cały czas mieszamy w trakcie roztapiania i jak masa się rozpuści zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ciasto filo kroimy na cieniutkie, niedługie paski.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy paski z ciasta filo, tak aby były rozłożone na całej patelni. Smażymy aż będzie rumiane i chrupiące – mieszamy od czasu do czasu.
Do foremki silikonowej dajemy połowę czekolady, trochę też aby było po bolach.
Dajemy do lodówki do zastygnięcia. Ciasto filo mieszamy z kremem pistacjowym i rozdrobnionymi pistacjami. Dajemy na wystudzoną czekoladę. Drugą część czekolady rozlewamy na pistacjach i dajemy do schłodzenia.
Ja jako dodatki miałam serca z białej czekolady.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz