Czekolada ala z Dubaju

 

Od czasu do czasu pojawiają się różne nowinki smakowe, takim jest ostatnio  czekolada z Dubaju. Bardzo popularna ale droga. Jest też jak dla mnie za słodka. W internecie pojawiły się przepisy na domową wersję więc i ja też postanowiłam przy Walentynkach zrobić. W mojej wersji są 3 tabliczki czekolady, w tym jedna gorzka co fajnie balansuje słodycz mlecznej. Dodatkowo dałam trochę solonych, prażonych pistacji do kremu. A krem to ciasto filo, pokrojone w drobne paseczki, podsmażone na rumiano na maśle i wymieszane z  kremem  pistacjowym. Wzięłam do pracy i wszystkim bardzo smakowała.

Składniki na 1 czekoladę – forma silikonowa 12/20 cm :

100 g czekolady gorzkiej,

200 g czekolady mlecznej,

100 g ciasta filo,

100 g kremu pistacjowego,

Pistacje słone,

Płaska łyżka masła

Wykonanie

W garnku, w kąpieli wodnej, roztapiamy czekolady ( gorzka i mleczne), które dzielimy wcześniej na małe kawałki. Cały czas mieszamy w trakcie roztapiania i jak masa się rozpuści zdejmujemy z ognia i studzimy.

Ciasto filo kroimy na cieniutkie, niedługie  paski.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło  i dodajemy paski z ciasta filo, tak aby były rozłożone na całej patelni. Smażymy aż będzie rumiane i chrupiące – mieszamy od czasu do czasu.

Do foremki silikonowej dajemy połowę czekolady, trochę też aby było po bolach.

Dajemy do lodówki do zastygnięcia. Ciasto filo mieszamy z kremem pistacjowym i rozdrobnionymi pistacjami. Dajemy na wystudzoną czekoladę. Drugą część czekolady rozlewamy na pistacjach i dajemy do schłodzenia.

Ja jako dodatki miałam serca z białej czekolady.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.