Sezon na dynie mamy w pełni. Wybór dyń jest tak duży, że można dostać zawrotów głowy od kolorów i kształtów. Są różne dynie, które mają różne sposoby obróbki, wykorzystania. Jedne są dobre na zupę inne do pieczenia a jeszcze inne np. do pasztetu. Na blogu jest krótka informacja o dyniach, ich rodzajach i sposobach wykorzystania w kuchni.
Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne curry z dodatkiem dyni. Jest tam jeszcze cukinia, szpinak, mleczko kokosowe a wszystko jest lekko pikantne, aromatyczne i bardzo kolorowe. Miłośnicy curry powinni koniecznie spróbować dyni w wersji curry.
Składniki:
½ kg dyni Hokkaido,
1 cukinia,
Kawałek imbiru – około 3 cm,
2 garście szpinaku,
1 papryczka chilli,
4 pomidory,
1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
½ litra bulionu warzywnego,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki curry,
½ puszki mleczka kokosowego,
Świeże listki kolendry,
Olej rzepakowy do smażenia,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, starty imbir, cukinię, curry, dynię, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy bulionem , dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki, przykrywamy i gotujemy około 15 minut.
Po około 15 minutach gotowania warzyw dodajemy mleczko kokosowe, cieciorkę, wymyty szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze gotujemy około 2 minuty.
Jesień tuż tuż, takie przepisy się na pewno przydadzą
Przepiękny, słoneczny i optymistyczny kolor!
xxx
Dziękuję 🙂 Piękne i smaczne kolory