Cukinie faszerowane kaszą jaglaną z ziołami

Dziś lekko, zdrowo i bez mięsnie. Takie cukinie podaję zarówno na obiad jak i na kolację, gdy mam gości.

Składniki

2-3 cukinie średniej wielkości,

Szklanka kaszy jaglanej,

2 ząbki czosnku,

1 mała cebula,

1 marchew,

Natka pietruszki,

Parę listków świeżej bazylii,

Parę listków świeżego oregano,

Sól, pieprz,

Sos pomidorowy:

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

7-8 pomidorów bardzo dojrzałych lub puszka krojonych

Oliwa,

Sól, pieprz

Wykonanie

Przygotowujemy farsz.

Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z  1 liściem laurowym, zielem angielskim na małym ogniu pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka.

Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy  pokrojoną  drobno  w kostkę cebulą i czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu.  Dodajemy pokrojone w kostkę – wcześniej umyte- pomidory,  doprawiamy solą, pieprzem i dusimy na małym ogniu 15 minut.

Przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę,  dajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek, dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew i dusimy 5 minut. Dodajemy ugotowaną kaszę, zioła, natkę pietruszki mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Cukinie myjemy i przekrawamy na pół wzdłuż. Wyjmujemy łyżeczką miąższ. W naczyniu, w którym będziemy piec dajemy sos pomidorowy, układamy  cukinie, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy farsz . Przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni 25  minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy cukinie starym serem mozzarella i zapiekamy jeszcze 7-10 minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 10 września
    Odpowiedz

    Koniecznie muszę spróbować tego przepisu! Pieczone cukinie widziałam już nie raz, ale jeszcze sama ich nie przygotowywałam.

  2. Brenia
    18 września
    Odpowiedz

    Zachęcam do zrobienia bo są lekkie i pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.