Dziś lekko, zdrowo i bez mięsnie. Takie cukinie podaję zarówno na obiad jak i na kolację, gdy mam gości.
Składniki
2-3 cukinie średniej wielkości,
Szklanka kaszy jaglanej,
2 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
1 marchew,
Natka pietruszki,
Parę listków świeżej bazylii,
Parę listków świeżego oregano,
Sól, pieprz,
Sos pomidorowy:
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
7-8 pomidorów bardzo dojrzałych lub puszka krojonych
Oliwa,
Sól, pieprz
Wykonanie
Przygotowujemy farsz.
Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z 1 liściem laurowym, zielem angielskim na małym ogniu pod przykryciem, do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby nie przykleiła się do garnka.
Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulą i czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę – wcześniej umyte- pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy na małym ogniu 15 minut.
Przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek, dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew i dusimy 5 minut. Dodajemy ugotowaną kaszę, zioła, natkę pietruszki mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Cukinie myjemy i przekrawamy na pół wzdłuż. Wyjmujemy łyżeczką miąższ. W naczyniu, w którym będziemy piec dajemy sos pomidorowy, układamy cukinie, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy farsz . Przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy cukinie starym serem mozzarella i zapiekamy jeszcze 7-10 minut.
Koniecznie muszę spróbować tego przepisu! Pieczone cukinie widziałam już nie raz, ale jeszcze sama ich nie przygotowywałam.
Zachęcam do zrobienia bo są lekkie i pyszne 🙂