Cordon bleu czyli kotlet szwajcarski

Cordon bleu lub inaczej kotlet szwajcarski to szybkie i proste  do zrobienia danie z mięsem. Oryginalny, szwajcarski jest z cielęciny ale ze schabu jest równie smaczny.
Na rozbite kotlety układa się plastry szynki i sera, następnie panieruje i smaży. Proponuje podać z ziemniakami i ulubioną sałatką.


Składniki dla 4 osób

4 kotlety ze  schabu bez kości ( najlepsze z cielęciny),

Szynka – 4 plastry ( najlepiej szwarcwaldzka),

Ser żółty  – 4 plastry

Sól, pieprz,

Panierka:

2 jajka,

Około 6 łyżek bułki tartej,

2 łyżki mąki,

Olej do smażenia

Wykonanie

Kotlety  rozbijamy tłuczkiem na desce. Ja to robię przez woreczek śniadaniowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdy kotlet dajemy plaster szynki i plaster sera. Składamy na pół.

Kotlety obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym  jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na dobrze  rozgrzanym oleju   po około 2 minuty z każdej strony.

Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i sałatką.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.