Cordon bleu lub inaczej kotlet szwajcarski to szybkie i proste do zrobienia danie z mięsem. Oryginalny, szwajcarski jest z cielęciny ale ze schabu jest równie smaczny.
Na rozbite kotlety układa się plastry szynki i sera, następnie panieruje i smaży. Proponuje podać z ziemniakami i ulubioną sałatką.
Składniki dla 4 osób
4 kotlety ze schabu bez kości ( najlepsze z cielęciny),
Szynka – 4 plastry ( najlepiej szwarcwaldzka),
Ser żółty – 4 plastry
Sól, pieprz,
Panierka:
2 jajka,
Około 6 łyżek bułki tartej,
2 łyżki mąki,
Olej do smażenia
Wykonanie
Kotlety rozbijamy tłuczkiem na desce. Ja to robię przez woreczek śniadaniowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdy kotlet dajemy plaster szynki i plaster sera. Składamy na pół.
Kotlety obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony.
Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i sałatką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz