Ciasto jogurtowe z malinami

Sezon letni aż się prosi o eksperymentowanie z ciastami pełnymi owoców. Jednocześnie dobrze, gdy ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, w końcu zamiast siedzieć w kuchni lepiej jest spędzać ciepłe dni na słońcu.

To pyszne ciasto z jogurtowe z malinami robi się banalnie szybko i łatwo – i idealnie sprawdzi się na piknik na świeżym powietrzu. Wypróbujcie 🙂

Składniki:

4 jajka,

¾  szklanki cukru,

2 łyżki prawdziwego cukru waniliowego,

1/2 szklanki jogurtu naturalnego,

1/3 szklanki oleju rzepakowego,

2 ½  szklanki mąki,

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

500g malin

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do  185 stopni.

Do miski wbijamy jajka, mieszamy energicznie widelcem, następnie dodajemy po kolei cukier, cukier waniliowy, jogurt, olej, mąkę i proszek do pieczenia mieszając wszystkie składniki widelcem, aż do połączenia i powstania jednolitej masy.

Blachę tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej ciasto. Na wierzch układamy bogato maliny i pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez 40-45 min.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Agnieszka
    30 lipca
    Odpowiedz

    Proszę o podanie wymiaru tortownicy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.