Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Sezon na śliwki uważam za otwarty. Ja zainaugurowałam go klasyką czyli ciastem drożdżowym ze śliwkami. Muszę Wam powiedzieć, że  jest to nasza ulubiona wersja ciasta ze śliwkami. Na blogu jest co prawda przepis na placek ze śliwkami, który cieszy się dużym powodzeniem ale drożdżowe kochamy najbardziej.

Składniki

3 ½ szklanki mąki pszennej,

4 dag drożdży,

1 szklanka mleka,

¾ szklanki cukru,

1 cukier waniliowy,

2 żółtka i 1 całe jajko,

1 kg śliwek

Wykonanie

Mleko lekko podgrzewamy aby było ciepłe ale nie gorące. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru; mieszamy chwilę aby  drożdże się rozpuściły i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte  drożdże, pozostały cukier, cukier waniliowy, żółtka,  1 jajko  i wyrabiamy ciasto. W zależności od konsystencji możemy dodać  jeszcze trochę mąki/ mleka – ciasto musi mieć konsystencję jak na pierogi. Ciasto wyrabiamy około 5-8 minut. Gotowe ciasto wałkujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, czyścimy z pestek i układamy dość gęsto na cieście. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce by urosło. Wyrośnięte wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 – 50 min w temp 180 stopni. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Śliwkowa akcja I

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. ula
    4 października
    Odpowiedz

    Moze i pyszny ale moj to mistrzostwo swiata!! jak mowi moj Henius:)) nie jest drozdzowy – ciasto kruche ( maka zoltka i cukier i maslo)- podpiekam (cienka warstwe- reszte ciasta zostawiam na wierzch) – pozniewj ukladam sliwki i przykrywam je piana z bialek (z 3 lyzkami cukru) na wierzch skruszam reszte ciasta!Smak i zapach – nieziemski!! POLECAM

    • Brenia
      5 października
      Odpowiedz

      Drożdżowe to nasze ulubione ale kruche ciasta z owocami też lubimy. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Ja robię podobny. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.