Ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami

Ciasta drożdżowe z owocami lubią zapewne wszyscy. Jest to klasyczne ciasto ale w najlepszym wydaniu. U mnie ciasto drożdżowe jest lubiane w każdej postaci, czy jako czysta babka drożdżowa, czy bułeczki z owocami lub dżemem czy też ciasto z owocami.

Dzisiejsze ciasto jest wyjątkowe bo zrobiłam je na kefirze. Jeśli w lodówce przeleży się Wam kefir i np. będzie już ze 3 dni po terminie ważności to nie wyrzucajcie takiego kefiru bo szkoda. Można zrobić na nim pyszne ciasto drożdżowe. Takie ciasto zrobiłam ostatnio i zniknęło w mig.

Ważne to, że ciasto jest dość luźne i nie należy się tym przejmować. Problem byłby gdybyśmy piekli bułeczki- mogłyby rozlać się po brytfannie. Ale takie lżejsze ciasto przekładamy do blachy, nakładamy owoce i zostawiamy aby wyrosło. Zaletą takiego ciasto jest to, że jest ono wyjątkowo puszyste i dłużej zachowuje świeżość.

Jak zapewne wiecie, ciasta drożdżowe mają to do siebie, że najlepsze są zaraz po upieczeniu. To ciasto jest wyjątkowe również następnego dnia.

Teraz kiedy sezon na owoce przed nami, zachęcam do robienia takich klasycznych pysznych drożdżowych ciast z truskawkami, malinami, jagodami…

DSC_0060 DSC_0039

Składniki:

500 g mąki pszennej,

5 dag świeżych drożdży,

3 jajka,

Szklanka cukru,

Opakowanie kefiru 330 ml,

1 cukier waniliowy,

Truskawki lub inne owoce sezonowe

Wykonanie

Kefir podgrzewamy delikatnie i dajmy drożdże, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na około pól godziny aby kefir popracował z drożdżami i zrobiły się bąbelki na kefirze.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kefir, jajka, cukier, cukier waniliowy i wszystko mieszamy a następnie wyrabiamy ciasto. Trwa to około 10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką, dajemy w ciepłe miejsce i odstawiamy na około 40 minut do godziny aby wyrosło.

Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i przekrawamy na pół.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Jak ciasto wyrośnie to delikatnie mieszamy, podsypujemy mąką i przekładamy do blachy. Na ciasto dajemy owoce – truskawki i zostawiamy znowu w ciepłym miejscu aby wyrosło. Ja robię tak, że nagrzewam wcześniej piekarnik i do ciepłego ale nie gorącego piekarnika wkładam ciasto, przykrywam ściereczką i zostawiam aby jeszcze raz wyrosło.

Po około 30-40 minutach, jak ciasto powiększy objętość włączam piekarnik na temp. 180 stopni i piekę 30 minut, następnie zwiększam temperaturę do 200 stopni piekę jeszcze 10-15 minut. Wyłączam piekarnik, zostawiam ciasto na 5 minut, wyjmuję z piekarnika i z blachy.

DSC_0066-001 DSC_0026

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. Paulina
    10 sierpnia
    Odpowiedz

    Wyglądam pysznie i dzisiaj zamierza upiec. Mam tylko pytanie czy 5 g drożdży wystarczy, żeby ciasto urosło i jakie miała wymiary blaszka?

  2. Brenia
    10 sierpnia
    Odpowiedz

    powinno być 5 dag drożdży – przepraszam za pomyłkę. A ciasto na blachę o wielkości 25/30 cm. Pozdrawiam 🙂 i proszę daj znać jak wyszło

  3. Brenia
    28 lipca
    Odpowiedz

    Tym razem nie dałam masła ale można dodać ze 2 łyżki. Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.