Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Środek lata. Maliny, jagody, wiśnie kuszą ze straganów. Nawet w moim pobliskim lesie urodzaj jagód, jakiego nie było od dawna. Drożdżówka z jagodami będzie idealna na leniwe niedzielne śniadanie albo deser..

Składniki:

3 ½ szklanki mąki pszennej,

4 dag drożdży,

1 szklanka mleka,

¾ szklanki cukru,

1 cukier waniliowy,

3 żółtka i 1 całe jajko,

Jagody,

Kruszonka:

4 łyżki masła,

4 łyżki cukru, 

7 łyżek mąki

Wykonanie

Mleko lekko podgrzewamy aby było ciepłe ale nie gorące.Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, łyżkę mąki, szczyptę soli; mieszamy chwilę aby  drożdże się rozpuściły i przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte  drożdże, pozostały cukier, cukier waniliowy, żółtka,  1 jajko  i wyrabiamy ciasto. W zależności od konsystencji możemy dodać  jeszcze trochę mąki/ mleka – ciasto musi mieć lekką konsystencję. Ciasto wyrabiamy około 10-15  minut, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. 

W między czasie robimy kruszonkę –  wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą  dość długo aż  zrobimy kruszonkę. Dajemy na 30 minut do lodówki.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, podsypując mąką a następnie wałkujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Jagody myjemy, suszymy i układamy dość gęsto na cieście. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 1/2 godz.  w ciepłe miejsce by urosło. Wyrośnięte posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40  min w temp 180 stopni. Najlepsze jeszcze ciepłe.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.