Środek lata. Maliny, jagody, wiśnie kuszą ze straganów. Nawet w moim pobliskim lesie urodzaj jagód, jakiego nie było od dawna. Drożdżówka z jagodami będzie idealna na leniwe niedzielne śniadanie albo deser..
Składniki:
3 ½ szklanki mąki pszennej,
4 dag drożdży,
1 szklanka mleka,
¾ szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
3 żółtka i 1 całe jajko,
Jagody,
Kruszonka:
4 łyżki masła,
4 łyżki cukru,
7 łyżek mąki
Wykonanie
Mleko lekko podgrzewamy aby było ciepłe ale nie gorące.Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, łyżkę mąki, szczyptę soli; mieszamy chwilę aby drożdże się rozpuściły i przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, pozostały cukier, cukier waniliowy, żółtka, 1 jajko i wyrabiamy ciasto. W zależności od konsystencji możemy dodać jeszcze trochę mąki/ mleka – ciasto musi mieć lekką konsystencję. Ciasto wyrabiamy około 10-15 minut, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
W między czasie robimy kruszonkę – wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą dość długo aż zrobimy kruszonkę. Dajemy na 30 minut do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, podsypując mąką a następnie wałkujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jagody myjemy, suszymy i układamy dość gęsto na cieście. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 1/2 godz. w ciepłe miejsce by urosło. Wyrośnięte posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temp 180 stopni. Najlepsze jeszcze ciepłe.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz