Proste i szybkie do zrobienia ciasteczka owsiane z dodatkiem ziaren słonecznika. Idealne do zabrania do pracy lub na piknik z rodziną jako słodka przekąska.
Zrobiłam je w najprostszej postaci czyli płatki i ziarna słonecznika ale można dodać żurawinę, rodzynki lub inne suszone owoce. Dobre do takich ciasteczek są zwykłe płatki owsiane, nie błyskawiczne. Pamiętajmy również, że ciasteczka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika będą zbyt miękkie aby je jeść. Trzeba chwilę odczekać aż stwardnieją.
Składniki
1,5 szklanki płatków owsianych –
pół kostki miękkiego masła – 100 g
2 łyżki cukru trzcinowego,
2 łyżki miodu,
1 jako,
2 czubate łyżki mąki ryżowej,
½ szklanki ziaren słonecznika
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
W misce mieszamy płatki owsiane, ziarna słonecznika, mąkę ryżową.
W rondelku roztapiamy masło, z miodem, cukrem i łyżką wody. Mieszamy składniki sypkie z mokrymi, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki, wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasteczka i pieczemy 15 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz