Nie wiem jak wy znosicie te długie jesienno-zimowe wieczory ale ja lubię wspomagać się czymś do przegryzania, najlepiej słodkim. Na takie wieczory najlepiej sprawdzają się ciasteczka owsiane z bakaliami na miodzie. Jest to zdrowa przekąska i doskonały deser.
Sprawdziły się też jako przekąska w pracy; zniknęły nie wiem kiedy.
Składniki:
pół kostki masła
2 jaja
300 g płatków owsianych błyskawicznych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki żytniej
100 g suszonej żurawiny,
100g orzechów włoskich,
garść pestek słonecznika
5 łyżek miodu naturalnego
Wykonanie:
Miksujemy masło a następnie dodajemy jajka, miód i ciągle miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Mąkę mieszamy w oddzielnej misce z płatkami owsianymi, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
Obrane orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Łączymy obie masy i dodajemy orzechy, słonecznik i żurawinę. Gdy masa jest za sucha należy dodać odrobinę mleka.
Lepimy małe kuleczki, które układamy w sporej od siebie odległości na papierze do pieczenia i lekko je spłaszczamy.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni i pieczemy ok 15 minut aż zrobią się złote.
pysznie zapraszam rowniez do mnie na moja propozycje ciasteczek 🙂
Pamiętam, ze kiedyś moja mama robiła ciasteczka owsiane, pyszne były 🙂
Ile ciasteczek wychodzi z tej porcji ciasta?
Dawno robiłam te ciasteczka ale wydaje mi się, że wychodzi około 12 sztuk