Ten chleb powstał z myślą o mojej córce, która lubi suszone pomidory, a które w tym roku mamy własnej produkcji. Wielokrotnie prosiła mnie o upieczenie takiego jasnego (a’la bagietka) z pomidorami. Jak już pisałam piekę od roku nieprzerwanie chleb na zakwasie (najczęściej z maki pełnoziarnistej orkiszowej, żytniej) ale czasami dla odmiany trzeba spróbować innego chleba – jasnego, pulchnego i miękkiego.
Zaczyn:
20 dag mąki pszennej
7dag drożdży świeżych
200ml ciepłej ( nie gorącej) wody,
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru,
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
350 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy,
Suszone pomidory ( dowolną ilość w zależności jak lubimy)
Łyżka ziół ( ja dałam suszone pomidory z bazylią i czosnkiem)
Wykonanie:
Wymieszać składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie i lekkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać do zaczynu mąkę pszenną, sól, oliwę, zioła, wodę i wyrobić na gęste ciasto (można dodać trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie), na koniec dodać suszone pomidory( pokrojone na kawałki) i wyrobić delikatnie. Uformować chleb i ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Posypać po wierzchu mąką. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 40/50 minut.
ciekawie ciekawie:)
Dzięki za odwiedziny 🙂 cieszę się, że się podoba 🙂 bardzo lubię makaron, więc z braku innego składnika, postanowiłam go wykorzystać 🙂
Fajny chlebek, świetny pomysł z tymi pomidorkami 🙂
bardzo fajny chlebek!