Domowe pieczywo to rarytas. Jeśli jeszcze upieczemy go z mąki pełnoziarnistej to również samo zdrowie. Zapach pieczonego pieczywa, który roznosi się po domu jest niezastąpiony. Moja rodzina kocha dni kiedy piekę chleb bo dom jest przepełniony zapachem chleba a potem świeży, lekko ostygnięty chleb, z chrupiącą skórką smakuje wybornie. Do takiego pieczywa przygotowuję różne smarowidła – zielone ziołowe, czerwone paprykowe itd.; taki domowy chlebek jest rewelacyjny do maczania z oliwą np. czosnkową. Mniam.
Zaczyn
20 dag mąki pszennej
7dag drożdży świeżych
200ml letniej wody
Ciasto:
50 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej
350 ml letniej wody
25g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
5 łyżek oliwy
Wykonanie
Mieszamy składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Do miski dajemy mąkę orkiszową, dodajemy do niej zaczyn i wyrabiamy na gęste ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godziny, aż podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól, oliwę, i ewentualnie trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na 2 części, formujemy chlebki i układamy po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Można posypać mąką, a blachę przykryć ściereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym do 230°C piekarniku przez ok. 30/40 minut.
Breniu, cudownie wygląda!
Cieszę się, że się podoba 🙂