Chleb orkiszowy z pastą miso

Domowe pieczywo, jak już nie raz pisałam, jest najlepsze. Zakwas mam w lodówce więc praktycznie co tydzień piekę chleb i mam na cały tydzień dobre, domowe pieczywo.

Mąka orkiszowa jest zdrowsza od pszennej, ma niższy indeks glikemiczny, zawiera więcej białka, błonnika i minerałów. Lubię z niej piec chleby ale też robię ciasta i kluski.

Dziś chleb z mąki orkiszowej jasnej z pastą miso. Chleb jest wilgotny, puszysty, pyszny. Kanapki z takim chlebkiem smakują wyjątkowo. Ostatnio była wersja z hummusem i małosolnym ogórkiem. Mniam !

Składniki na 2 bochenki:

Zaczyn:

3 łyżki zakwasu pszennego,

200 g wody,

200 g mąki pszennej chlebowej 750,

Właściwe ciasto:

300 g zaczynu,,

900 g mąki orkiszowej jasnej,

600 g wody letniej,

2   łyżeczki soli,

1 łyżka pasty Miso,

Wykonanie

Przygotowujemy wcześniej zaczyn. 

W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 12 godz. do wyrośnięcia, w temperaturze pokojowej.

Właściwe ciasto.

Do miski dajemy wodę,  zaczyn i mieszamy. Dodajemy mąkę orkiszową, sól, pastę miso i  mieszamy.

Wyrabiamy ciasto około 10  minut.
Przykrywamy  ścierką i zostawiamy na 45 minut. Po tym czasie składamy 4 razy ciasto.
Robimy to w następujący sposób : ręce moczymy w wodzie, następnie chwytamy kawałek ciasta od spodu i naciągamy, przekładając je na drugą stronę miski. Tak robimy z pozostałymi częściami  ciasta. Ponownie przykrywamy ciasto i czekamy 30 minut. Ponownie po tym czasie składamy ciasto i przykrywamy. Zostawiamy ponownie na 30 minut.  Po ostatnim składaniu zostawiamy ciasto pod przykryciem 1 godz. Po tym czasie podsypujemy stolnicę mąką i wykładamy ciasto. Dzielimy na 2 części.

Przygotowujemy 2 koszyczki do rośnięcia – ja mam jeden podłużny a jeden okrągły bo takie mam garnki do pieczenia chleba. Koszyczki wykładamy ścierką lnianą, posypujemy mąką.

Ciasto składamy teraz na stolnicy. Ponownie wilgotną ręką naciągamy ciasto i składamy jedną część na drugą, tak robimy parę razy z kawałkami ciasta. Następnie formujemy chleb i przekładamy  do koszyczka łączeniem do góry.
Przykrywamy ciasto ścierką i dodatkowo wkładamy do worka foliowe. Dajemy do lodówki na 12-14 godzin.
Po tym czasie nagrzewamy suche garnki w piekarniku w 250 stopniach około 45 minut. Garnki muszą być bardzo dobrze nagrzane.
Do gorących przekładamy ciasto z lodówki, nacinamy, przykrywamy i pieczemy w piekarniku około 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze  około 25 minut.

Wyjmujemy i studzimy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.