Domowe pieczywo, jak już nie raz pisałam, jest najlepsze. Zakwas mam w lodówce więc praktycznie co tydzień piekę chleb i mam na cały tydzień dobre, domowe pieczywo.
Mąka orkiszowa jest zdrowsza od pszennej, ma niższy indeks glikemiczny, zawiera więcej białka, błonnika i minerałów. Lubię z niej piec chleby ale też robię ciasta i kluski.
Dziś chleb z mąki orkiszowej jasnej z pastą miso. Chleb jest wilgotny, puszysty, pyszny. Kanapki z takim chlebkiem smakują wyjątkowo. Ostatnio była wersja z hummusem i małosolnym ogórkiem. Mniam !
Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:
3 łyżki zakwasu pszennego,
200 g wody,
200 g mąki pszennej chlebowej 750,
Właściwe ciasto:
300 g zaczynu,,
900 g mąki orkiszowej jasnej,
600 g wody letniej,
2 łyżeczki soli,
1 łyżka pasty Miso,
Wykonanie
Przygotowujemy wcześniej zaczyn.
W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 12 godz. do wyrośnięcia, w temperaturze pokojowej.
Właściwe ciasto.
Do miski dajemy wodę, zaczyn i mieszamy. Dodajemy mąkę orkiszową, sól, pastę miso i mieszamy.
Wyrabiamy ciasto około 10 minut.
Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 45 minut. Po tym czasie składamy 4 razy ciasto.
Robimy to w następujący sposób : ręce moczymy w wodzie, następnie chwytamy kawałek ciasta od spodu i naciągamy, przekładając je na drugą stronę miski. Tak robimy z pozostałymi częściami ciasta. Ponownie przykrywamy ciasto i czekamy 30 minut. Ponownie po tym czasie składamy ciasto i przykrywamy. Zostawiamy ponownie na 30 minut. Po ostatnim składaniu zostawiamy ciasto pod przykryciem 1 godz. Po tym czasie podsypujemy stolnicę mąką i wykładamy ciasto. Dzielimy na 2 części.
Przygotowujemy 2 koszyczki do rośnięcia – ja mam jeden podłużny a jeden okrągły bo takie mam garnki do pieczenia chleba. Koszyczki wykładamy ścierką lnianą, posypujemy mąką.
Ciasto składamy teraz na stolnicy. Ponownie wilgotną ręką naciągamy ciasto i składamy jedną część na drugą, tak robimy parę razy z kawałkami ciasta. Następnie formujemy chleb i przekładamy do koszyczka łączeniem do góry.
Przykrywamy ciasto ścierką i dodatkowo wkładamy do worka foliowe. Dajemy do lodówki na 12-14 godzin.
Po tym czasie nagrzewamy suche garnki w piekarniku w 250 stopniach około 45 minut. Garnki muszą być bardzo dobrze nagrzane.
Do gorących przekładamy ciasto z lodówki, nacinamy, przykrywamy i pieczemy w piekarniku około 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze około 25 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz