Dzisiejsza propozycja jest dla wszystkich miłośników pizzy i tym podobnych przysmaków. Są to pierogi z ciasta drożdżowego z farszem z warzyw i salami oraz serem mozarella. Takie calzone w wersji małej można zrobić również z dodatkiem kurczaka, szynki, szpinaku lub po prostu z samymi warzywami. Jest to fajne danie np. do szkoły, do pracy, na piknik itp… Ważną sprawą jest to aby dodatki/farsz nie były za bardzo wilgotne bo rozmiękczą ciasto lub będą wypływać w trakcie pieczenia.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli,
szczypta cukru
5 dkg drożdży
szklanka cieplej wody,
2 łyżki oliwy,
ser mozarella
Farsz:
1 papryka,
1 średnia cukinia,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
3 pomidory
Kilka plasterków salami,
oliwa
Sól, pieprz, oregano/ może być też przyprawa do pizzy.
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto jak na pizzę: Do jednego naczynia wsypać mąkę, drożdże, sól , oliwę i ciepłą wody. Wyrabiać ciasto ręcznie około 5 min.
Warzywa myjemy, kroimy na małe kwadraty. Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy w kolejności: cebulę pokrojoną w talarki, pokrojony drobno czosnek, paprykę i dusimy 5 minut. Następnie dodajemy cukinię, pomidory i dalej dusimy 10-15 minut. Na koniec wszystko doprawiamy solą, pieprzem, oregano i mieszamy. Trzeba pamiętać aby z warzyw zredukował się płyn bo w przeciwnym razie ciasto za bardzo rozmięknie i będzie się wylewać płyn w trakcie pieczenia.
Z ciasta formujęmy okrągłe placki ( nie duże), nakładamy warzywa, pokrojone w paski salami i starty ser mozarella. Następnie składamy w taki sposób aby powstał pieróg.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Do nagrzanego wkładamy pierożki i pieczemy do 15-20 min.
uwielbiam calzone! Twoje wygląda bosko
Przepiękne! 🙂 Uwielbiam takie nadziane pierożki. 🙂
Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego bloga i prawdziwej pasji gotowania 🙂 Cudowne potrawy w pięknie ujętych zdjęciach 🙂 Na pewno będę inspirowała się tymi przepisami, a pierwszy będzie właśnie ten 😉 Pozdrawiam, od dziś wierna czytelniczka Kasia 🙂