Taką wersję buritto przywiozłam z pobytu w Barcelonie. Jedliśmy je w gorący dzień w przecudnych okolicznościach przyrody i architektury Barcelony i tak nam posmakowały, że postanowiłam podobne zrobić w domu. W środku oprócz mięsa było guacamole i pomidorki koktajlowe z cebulką.
Do tego podano nam schłodzone lokalne piwo i było to coś wyjątkowo pysznego.
Moje zrobione w domu były w smaku bardzo podobne i też bardzo mi smakowało.
Składniki 4 buritto
½ kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
1 małe opakowanie sosu pomidorowego,
Przyprawy po ½ łyżeczki : pieprz cayenne, słodka papryka i kmin rzymski.
Sól, pieprz,
1 awokado,
Ząbek czosnku,
2łyżki oliwy,
Papryczka chilli,
Sok z ½ limonki
Parę pomidorków koktajlowych,
Limonka,
4 placki tortilli
Wykonanie
Mięso mielimy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mielone mięso, przyprawy, sól, pieprz i podsmażamy 1 minutę. Dodajemy szklankę sosu pomidorowego i dusimy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowe odstawiamy aby ostygło
Przygotowujemy guacamole. Miękkie awokado obieramy, dajemy do miski i widelcem rozdrabniamy. Następnie dodajemy wyciśnięty ząbek czosnek, sól, pieprz, pokrojoną drobno papryczkę chilli, sok z ½ limonki, oliwę i mieszamy wszystko.
Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę w drobną kostkę i mieszamy razem z oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
Placki tortilli podgrzewamy w piekarniku ( będą łatwiej się zwijać) a następnie nakładamy na nie mięso ( po 2-3 łyżki), na mięso dajemy po 2 łyżki guacamole, pomidorki. Zwijamy w rulon, lekko spłaszczamy, smażymy na patelni grillowej i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z limonki.
To będzie mój kolejny przepis. Wygląda wspaniale i na pewno podzielę się swoimi wrażeniami na blogu kulinarnyblog.pl 🙂