Nie wiem jak Wy ale ja czasami lubię zrobić moim dzieciom i sobie małą ucztę Fast foodową. Burgery w różnej wersji z pysznymi, ulubionymi dodatkami , to fajna zabawa w trakcie komponowania kanapki i jednocześnie niezła uczta smakowa kulinarna.
Tym razem zrobiłam burgery z piersi kurczaka zagrodowego, który zblendowałam bardzo krótko, dzięki czemu nie było papki tylko rozdrobnione mięso. Dodałam do takich burgerów podduszoną cebulkę dymkę z czosnkiem. Jak będziecie formować burgery to nie zapomnijcie ręce nasmarować oliwą, dzięki czemu mięso nie będzie się przyklejać w trakcie formowania placków. Kotlety usmażyłam na patelni grillowej, dość krótko aby mięso się nie wysuszyło.
Składniki na 4 porcje:
2 piersi kurczaka zagrodowego
4 bułki pełnoziarniste,
1 jajko,
2 cebule,
Zielone szparagi,
Czerwona cebula,
3 cebulki dymki z zieloną częścią,
Ząbek czosnku,
4 plastry sera mozarella,
parę liści rukoli,
Oliwa do smażenia,
sól, pieprz,
sos salsa
Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do malaksera; dodajemy jajko i miksujemy krótko. Przekładamy mięso do miski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżeczkę masła. Cebulkę dymkę ( wraz z częścią zieloną) kroimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię. Czosnek wyciskamy również na patelnię. Smażymy na małym ogniu dość krótko i dodajemy do mięsa. Dodajemy też łyżkę wody i dokładnie mieszamy wszystko. Doprawiamy solą i pieprzem.
Patelnię grillową smarujemy oliwą i rozgrzewamy. Ręce smarujemy oliwą i z mielonego mięsa formujemy okrągłe, cienkie kotlety, smażymy na patelni, na średnim ogniu – około 4 minuty z każdej strony.
Szparagi czyścimy ze zdrewniałych końcówek, myjemy i smażymy krótko ( 2 minuty) na patelni z ząbkiem czosnku, pokrojonym w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki. Rukolę myjemy, i suszymy.
Bułki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na bułki plastry sera mozarella i zapiekamy w piekarniku około 7 minut. Po wyjęciu układamy różne, przygotowane wcześniej dodatki do hamburgera – rukolę, mięso, sos salsa, cebula i szparagi. Przykrywamy wierzchnią częścią bułki. Smacznego!
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz