Delikatne, puszyste i pyszne bułeczki do hamburgerów. Przepis znalazłam na blogu Kwestii Smaku i stwierdzam, że jest rewelacyjny. Bułeczki są idealne do hamburgerów.
Przygotowywałam w ostatnią niedzielę imieninowy obiad dla rodziny i postanowiłam zrobić domowe hamburgery dla moich siostrzeńców. Uważam, że domowe hamburgery są dużo lepsze i zdrowsze – szczególnie dla dzieci. Zrobiłam burgery z łososia i wołowiny. Jedna i druga wersja smakowała moim gościom.
To jest właśnie moja satysfakcja i przyjemność z gotowania – jeśli to co gotuję, piekę smakuje moim gościom. To lubię robić i cieszę się jak moje dania smakują innym.
Cieszę się również jak dostaję maile od Was, moich czytelników kiedy przygotowujecie dania z moich przepisów i chwalicie się nimi, że wyszły smaczne i pyszne. Dziękuję za te miłe komentarze bo one dają mi dużo satysfakcji i wiem, że mam dla kogo prowadzić bloga. Muszę Wam powiedzieć, że w mojej pracy także jest wiele osób, które przygotowują dania z moich przepisów 😉 Ogromną przyjemność sprawia mi to jak przychodzą i radzą się co mają zrobić dla dzieci na obiad, kolację a już najmilsze jest to jak przynoszą mi spróbować to co zrobili z mojego przepisu.
„Pani Breniu, proszę spróbować czy jest dobre, jak smakuje….. wyszło równie dobre jak Pani?”
To jest najmilsze i powoduje, że mam chęci do gotowania, pieczenia i szukania nowych przepisów dla Was.. No, koniec tych uczuć, bierzcie się za pieczenie bułeczek do hamburgerów!
Składniki
500 g mąki pszennej typ 500,
50 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka soli,
230 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
5 żółtek,
100 g masła,
½ łyżki cukru plus 1 łyżeczka cukru,
Ziarna sezamu,
1 żółtko i 2 łyżki mleka
Wykonanie
Masło wyjmujemy z lodówki i zostawiamy aby było miękkie.
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Mleko delikatnie podgrzewamy. Połowę mleka przelewamy do miski, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Całość dokładnie mieszamy ( drożdże muszą być rozpuszczone) i zostawiamy w ciepłe miejsce aby urosło.
W innej misce ubijamy żółtka, jajko, pół łyżki cukru – masa powinna być delikatnie biała po ubiciu.
Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę mleka, ubite żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło i wszystko wyrabiamy dokładnie ( około 10 minut) aby ciasto było elastyczne. Podsypujemy je od czasu do czasu mąką.
Gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło ( około 1 godz).
Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką i chwilkę jeszcze wyrabiamy. Z ciasta wyrabiamy kulę, wałkiem ją rozpłaszczamy i formujemy kuleczki ( około 12 sztuk).
Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
W misce mieszamy widelcem żółtko i mleko do smarowania bułeczek.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku około 15 minut aż będą miały złoty kolor. Drugą partię bułeczek pieczemy tak samo.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz