Brukselka z podgrzybkami to coś wyjątkowo pysznego i prostego do przygotowania. Teraz, kiedy mamy sezon na świeże grzyby, zachęcam do zrobienia. Brukselkę po ugotowaniu zlewamy zimną wodą co pozwoli jej zachować ładny, zielony kolor. Grzyby dodały brukselce niezwykłego, leśnego smaku. Dopełnieniem jest parmezan i natka pietruszki. Pyszności !
Składniki:
500 g brukselki,
1 cebula,
400g świeżych podgrzybków lub innych grzybów, Łyżka masła klarowanego lub inny tłuszcz, oliwa,sól, pieprz do smaku,
Parmezan, Natka pietruszkiWykonanie:
Brukselkę czyścimy z zewnętrznych liści i odcinamy końcówki, jeśli są zdrewniałe i płuczemy.
Gotujemy ją w wodzie solą i łyżeczką cukru około 10 minut. Ugotowaną odcedzamy i spłukujemy zimną wodą. Przekrawamy na pół każdą brukselkę ( małe zostawiamy całe). Grzyby czyścimy, płuczemy, suszymy i kroimy w plastry.Na patelni rozgrzewamy masło, oliwę, dodajemy cebule pokrojone w kostkę i podsmażamy ( około 4 minut). Dodajemy ząbek czosnku drobno pokrojony i grzyby, zwiększamy płomień i smażymy, mieszając często około 6 minut.
Dodajemy brukselkę, mieszamy, chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze starym parmezanem i natką pietruszki.
Pycha! Podeszłam do przepisu z małymi wątpliwościami co do brukselki, a tu się okazało, że to pyszne delikatne warzywo. I to połączenie z grzybami! Breniu – dziękuję!
Bardzo się cieszę Kasiu, że brukselka okazała się nie taka straszna 😉 Pozdrowienia !