Brokuł zapieczony z sosem z pora, sera brie i miso

Dania z warzywami lubimy w różnych wersjach. Brokuł jest lubianym u nas warzywem i czasami jemy go w prostej wersji czyli ugotowany i polany masełkiem. Ale czasami jest w wersji udziwnionej. Dziś  propozycja na brokuł ze smakiem umami. Jest to zasługą zapieczonego z porem miso i sera camembert. Przepis powstał w zasadzie z resztek, które miałam w lodówce a okazał się rewelacją. Koniecznie spróbujcie bo mamy sezon na dobry brokuł.

Składniki

1 duży brokuł,

1 duży por,

2 ząbki czosnku,

Ser brie – 1 opakowanie

Sera grana padano,

2 łyżki miso,

Sól, pieprz,

Garść rozdrobnionych migdałów

Wykonanie

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty i  odcedzamy  na sitku.

Por przekrawamy na pół wzdłuż, myjemy i kroimy w plasterki. Sparzamy wrzątkiem.

Miso rozpuszczamy w wodzie – ½ szklanki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por, chwilkę dusimy ( 2 -3  minuty) , następnie dodajemy wyciśnięty czosnek, miso i  2 łyżki masła. Dusimy jeszcze 2 minuty.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, na spód dajemy podduszony por z miso. Dodajemy  brokuł, wokół brokułu, na por,  pokrojony w mniejsze kawałki  ser  i pieczemy w 200 stopniach około  20 minut. Po tym czasie posypujemy serem grana padano i zapiekamy 5 minut. Gotowy posypujemy migdałami, szczypiorkiem  i podajemy np. z grzankami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.