Dania z warzywami lubimy w różnych wersjach. Brokuł jest lubianym u nas warzywem i czasami jemy go w prostej wersji czyli ugotowany i polany masełkiem. Ale czasami jest w wersji udziwnionej. Dziś propozycja na brokuł ze smakiem umami. Jest to zasługą zapieczonego z porem miso i sera camembert. Przepis powstał w zasadzie z resztek, które miałam w lodówce a okazał się rewelacją. Koniecznie spróbujcie bo mamy sezon na dobry brokuł.
Składniki
1 duży brokuł,
1 duży por,
2 ząbki czosnku,
Ser brie – 1 opakowanie
Sera grana padano,
2 łyżki miso,
Sól, pieprz,
Garść rozdrobnionych migdałów
Wykonanie
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty i odcedzamy na sitku.
Por przekrawamy na pół wzdłuż, myjemy i kroimy w plasterki. Sparzamy wrzątkiem.
Miso rozpuszczamy w wodzie – ½ szklanki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por, chwilkę dusimy ( 2 -3 minuty) , następnie dodajemy wyciśnięty czosnek, miso i 2 łyżki masła. Dusimy jeszcze 2 minuty.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, na spód dajemy podduszony por z miso. Dodajemy brokuł, wokół brokułu, na por, pokrojony w mniejsze kawałki ser i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Po tym czasie posypujemy serem grana padano i zapiekamy 5 minut. Gotowy posypujemy migdałami, szczypiorkiem i podajemy np. z grzankami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz