Botwinka to klasyka z młodych buraczków. Robimy ją właśnie w tym czasie, kiedy pojawiają się młode, z jędrnymi liśćmi buraczki. U mnie w domu rodzinnym była, podobnie jak zasmażana kapusta zwiastunem, że jest czas majówkowy. Smakuje wyjątkowo i zapewne każdy ma swój sposób na przygotowanie jej. U mnie dzisiaj propozycja mojej wersji botwinki, z ugotowanym jajkiem.
Składniki:
1 porcja botwinki z buraczkami,
1 l bulionu,
2 – 3 młode cebule ze szczypiorem,
Liść laurowy,
Olej
2 ziarenka ziela angielskiego,
200g śmietany do zup 18%
pieprz, sól, do smaku,
2 ząbki czosnku,
Pęczek świeżego koperku,
Sok z cytryny,
Ugotowane jajka
Wykonanie
Wcześniej przygotowujemy sobie bulion.
Z botwinki odkrawamy liście, dokładnie myjemy i kroimy w paski. Buraczki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub kroimy w plasterki.
W garnku podsmażamy na oleju, około 3 minut, pokrojone w paski cebulę, buraczki i czosnek. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu ok. 5 minut.
Po tym czasie dodajemy botwinkę, sok z cytryny i gotujemy 3-4 minuty. Do śmietany dajemy trochę zupy, mieszamy i dodajemy do gotującej się botwinki. Na koniec dodajemy posiekany koperek i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym jajkiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz