Bezy z zielonej herbaty z truskawkami i bitą śmietaną

Truskawki powoli kończą się, bardzo mnie to martwi, że tak krótki jest sezon na te owoce.

O miłości do bezy nie będę się już rozpisywać bo dość dużo napisałam. Piekę je jak tylko najdzie nas ochota na te pyszne słodkości.

Zielona herbata w proszku zainspirowała mnie do zrobienia bezików z herbatą. Byłam ciekawa jaki kolor i smak będą miały bezy z takim dodatkiem. Okazało się, że bezy wyszły pyszne, delikatnie pachniały zieloną herbatą a z dodatkiem bitej śmietany i truskawek były wyborne.

Jeśli tylko macie okazję kupić zieloną herbatę w proszku to zachęcam do takich eksperymentów kulinarnych. Było słodko, w letnim klimacie i z lekką nutą japońskich klimatów.

DSC_0197-001

Składniki: (na około 10 sztuk)

6 białek,

25 dag cukru,

Łyżeczka mąki ziemniaczanej,

5 łyżeczek zielonej herbaty w proszku Matcha

Krem:

1 opakowanie  śmietanki kremówki 30%

2 czubate łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy,

2 opakowania śmietanfixu,

Truskawki

Wykonanie:

Przygotowujemy bezę:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, i ubijamy tak długo aż  masa będzie lśniła. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, zieloną herbatę i delikatnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Przygotowujemy dwie blachy do pieczenia – duże z piekarnika. Na blachach  rozkładamy papier do pieczenia i dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na małe formy.  Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika  do 150 stopni.  Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie zmniejszamy jeszcze temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy  bezy około 1 godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze  30 minut aż ostygną. Bezy  wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy

Takie  bezy  dobrze jest przygotować wcześniej.

Truskawki czyścimy z szypułek, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Przygotowujemy bitą śmietanę.

Śmietanę ubijamy aż zwiększy objętość, następnie dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz  cukier wanilinowy – ubijamy aż będzie sztywna.

Na wystudzone bezy nakładamy bitą śmietanę a następnie kawałki truskawek. Przed podaniem umieszczamy bezunie na godzinę w lodówce.

 DSC_0166 DSC_0201-001

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.