Czy wiecie, że już są kasztany ? Dzisiaj idąc do pracy zebrałam parę sztuk świeżutkich, lśniących i brązowych z oczkami kasztanów. Miałam też po raz kolejny taką refleksję o szybkim mijaniu czasu. Chodzę tą drogą od paru lat do pracy i te kasztanowce stanowią swego rodzaju wyznacznik czasu. Widzę, je jak zaczynają kwitnąć na wiosnę, najpierw liście, potem kwiaty. To sygnał, że czas matur. Pamiętacie…? Kwitną kasztany to mamy maj i matury.
Potem w lecie jakoś mniej je zauważam ale jak zaczynają spadać na chodnik owoce to znak, że zbliża się szybkimi krokami jesień. I tak już parę lat mam takie sezonowe widoki na kasztany.
Ta pora, to też znak, że mamy już na straganach nasze świeże i pyszne warzywa i owoce. Robimy z nich przetwory żeby w zimie wspomagały zdrowotnie i smakowo jak będzie szaro i zimno. U mnie ogórki zakiszone, sok malinowy, dżemy i przecier pomidorowy zrobiła moja kochana Siostra i podzieliła się z nami. Za chwilę będzie czas na kiszenie kapusty, chociaż ja kiszę ją w mniejszych porcjach ale dość często. Kiszonki to samo zdrowie i trzeba je jeść najczęściej jak się da. Wspomagają naszą odporność.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne o tej porze roku danie. Bakłażan, który jest już dostępny z polskich upraw, do tego świeży szpinak, też polski, polskie pomidory i sery. Proste i szybkie danie na kolację lub obiad.
Składniki:
1-2 bakłażany średniej wielkości,
2 pomidory,
100g szpinaku świeżego,
100 g sera gorgonzola,
Ser mozarella w kulce,
Sól, pieprz
Wykonanie
Bakłażany myjemy, kroimy na dwie równe części, solimy i zostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym wodę zgromadzoną na bakłażanie.
Szpinak myjemy i podsmażamy na patelni razem z kawałkami sera gorgonzola około 4 minut.
Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Mozarellę ścieramy na grubych oczkach.
Układamy połówki bakłażanów w naczyniu żaroodpornym.
Układamy na plastrach bakłażana podsmażony szpinak, pomidory – doprawiamy solą, pieprzem i na koniec posypujemy mozarellą.
Pieczemy w piekarniku, nagrzanym wcześniej do 160 stopni około 20, 30 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz