Sezon na kurki uważam za otwarty. To moje ulubione grzyby i jak pojawiają się na straganach przygotowuję z ich udziałem różne pyszne dania.
Tym razem zrobiłam wersję z bakłażanem, cukinią i aromatycznym serem gorgonzola.
Sezonowe warzywa i dania to coś co lubię o tej porze roku i staram się je jeść ile się da. Tylko świeże smakują wybornie. Zachęcam do zrobienia takiej wersji bo jest doskonała zarówno na obiad jak i kolację.
Składniki dla 2 osób:
2 bakłażany średniej wielkości,
Około 100 g sera gorgonzola,
1/2 szklanki śmietany 12 %,
150 g kurek,
1 mała cukinia,
1 mała cebula,
Ząbek czosnku,
oliwa, masło
sól, pieprz
Starty ser mozarella,
Łyżka posiekanej natki
Wykonanie:
Bakłażany kroimy w plastry. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Plastry bakłażanów układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i solimy. Zostawiamy chwilę aby puściły sok. Wycieramy po chwili ręcznikiem papierowym sok aby nie było goryczy. Posypujemy solą, pieprzem i smarujemy oliwą. Pieczemy 10 minut.
Kurki czyścimy i płuczemy.
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
Ser gorgonzola zagotowujemy razem ze śmietaną.
Na patelnię dajemy łyżkę masła, pokrojoną w kostkę cebulę i kurki i smażymy. Po około 6 minutach dajemy cukinię, czosnek wyciśnięty i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Układamy na podpieczonych plastrach bakłażana gorgonzolę, kurki z cukinią, ser mozarella i pieczemy w piekarniku na funkcji grill około 10 minut – do zrumienienia sera. Posypujemy natką pietruszki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz