Dzisiejsza propozycja to typowe letnie danie na upalne dni. Bakłażan, brokuł, ser kozi zapieczone razem dają pyszny, aromatyczny i lekki obiad. Zachęcam to przygotowania takiej wersji bakłażana bo jest naprawdę wyjątkowy.
Składniki
1 bakłażan średniej wielkości
1 brokuł,
1 małe opakowanie sera koziego miękkiego
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
15 dag sera mozzarella,
½ łyżeczki chilli
Wykonanie
Bakłażan myjemy, kroimy na dwie części i wykrawamy miąższ ze środka. Brokuł myjemy i gotujemy 4 minuty, odcedzamy i odkrawamy same koszyczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony drobno czosnek, koszyczki brokuła, mieszamy i dusimy krótko. Następnie dodajemy ser kozi ( miękki ) i mieszamy razem wszystko, doprawiamy solą , pieprzem i chilli. Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym, z dodatkiem oliwy, doprawiamy solą , pieprzem, nakładamy farsz brokułowy, posypujemy startym serem mozzarella i zapiekamy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Super pomysł na pyszną kolację….:)!
Faszerowałam ostatnio bakłażana mięsem, ale taka propozycja jak najbardziej mi odpowiada, ciekawy pomysł 🙂