Bakłażan faszerowany brokułem i serem kozim

Dzisiejsza propozycja to typowe letnie danie na upalne dni. Bakłażan, brokuł, ser kozi  zapieczone razem dają pyszny, aromatyczny i lekki obiad. Zachęcam to przygotowania takiej wersji bakłażana bo jest naprawdę wyjątkowy.

Bakłażan faszerowany brokułem i serem kozim

Składniki

1 bakłażan średniej wielkości 

1 brokuł,

1 małe opakowanie sera koziego miękkiego

2  ząbki czosnku

Sól, pieprz

15 dag sera mozzarella,

½ łyżeczki chilli

Wykonanie

Bakłażan myjemy, kroimy na dwie części i wykrawamy miąższ  ze środka. Brokuł myjemy i gotujemy 4 minuty, odcedzamy i odkrawamy same koszyczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony drobno czosnek, koszyczki brokuła, mieszamy  i dusimy krótko. Następnie dodajemy ser kozi ( miękki ) i mieszamy razem wszystko, doprawiamy solą , pieprzem i chilli. Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym, z dodatkiem oliwy, doprawiamy solą , pieprzem, nakładamy farsz brokułowy, posypujemy startym serem mozzarella i zapiekamy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Bakłażan faszerowany brokułem i serem kozim

Bakłażan faszerowany brokułem i serem kozim

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 13 sierpnia
    Odpowiedz

    Faszerowałam ostatnio bakłażana mięsem, ale taka propozycja jak najbardziej mi odpowiada, ciekawy pomysł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.