Babka drożdżowa z rodzynkami

Czy pamiętacie czym pachniało w Waszym domu rodzinnym w Wielkanoc ? U mnie oprócz zapachu jajek, tartego świeżego chrzanu, wędzonki, żurku pachniało ciastem drożdżowym

Mama piekła zawsze babki na stół, takie eleganckie z formy i takie zwykłe, z blachy, które były do jedzenie od soboty na śniadanie. Jedliśmy je jeszcze ciepłe, pachnące …. Moją ulubioną babką była babka rodzynkami.

Moje dzieci, podobnie jak ja zawsze czekały na Wielkanoc u Babci, właśnie po części dla zapachu i smaku domowego ciasta drożdżowego.

Dzisiaj taki przedsmak świątecznego zapachu i smaku czyli babka drożdżowa z rodzynkami, pieczona właśnie w blasze (15/25cm).

Zapach ciasta drożdżowego to podobnie jak zapach pieczonego chleba jest moim cudnym wspomnieniem z domu rodzinnego. Takie drobne przyjemności jak wspominanie smaków dzieciństwa a tyle radości sprawiają.

DSC_0756

Składniki:

500g mąki pszennej,

30 g świeżych drożdży,

150 g cukru,

100 g masła,

Szczypta soli,

¾ szklanki mleka

2 jajka,

¾ szklanki rodzynek

Wykonanie

W naczyniu z ciepłym mlekiem rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, szczyptę soli, 2 łyżki mąki, mieszamy  i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut aby zaczyn urósł.

Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i chwilę zostawiamy aby zmiękły, następnie odcedzamy na sitku.

Masło roztapiamy i odstawiamy aby przestygło.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, roztopione masło, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn; wszystko mieszamy ( ja robię to ręcznie) około 8 – 10 min aż ciasto będzie dobrze wyrobione – miękkie i elastyczne. Na koniec dajemy rodzynki i jeszcze chwilę wygniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło.

Wyrośnięte wykładamy na deskę podsypana mąką i formujemy babkę. Babkę  wkładamy do formy (15/25 cm) wysmarowanej olejem, smarujemy mlekiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 30 minut.

Pieczemy w nagrzanym do 180  stopni piekarniku ok. 40- 45 minut. Po tym czasie babkę wyjmujemy, studzimy chwilkę i wyjmujemy z formy.

 DSC_0760 DSC_0741

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Zofia
    6 marca
    Odpowiedz

    Już czuć nadchodzące święta Wielkanocne. Czekam na dalsze przepisy !!!

  2. Brenia
    6 marca
    Odpowiedz

    🙂 przepisy już się robią i za chwilę będą na blogu 🙂

  3. 7 marca
    Odpowiedz

    Ależ puszysta!
    Też pamiętam zapach takiej babki z rodzynkami… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.