Babeczki z truskawkami i kremem budyniowym

Truskawki to niezwykłe owoce, dają dużo możliwości do przygotowania różnych ciast i deserów. Na dobre truskawki czekamy cały rok i niestety pojawiają się i za szybko znikają. Staram się wykorzystać ten czas i robię różne cista i desery z truskawkami bo truskawki kochamy w każdej wersji.

Dzisiaj przygotowałam babeczki z kremem budyniowym z truskawkami  i czekoladą. Połączenie truskawek z czekoladą jest wyjątkową przyjemnością dla podniebienia. Polecam

Składniki na ciasto do babeczek – 15 sztuk:

30 dag  mąki pszennej,

2 żółtka ,

pół szklanki cukru

1/2  margaryny,

1/2  łyżki smalcu,

pół szklanki mleka,

Przygotowanie 

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy  żółtka, mleko i wyrabiamy ciasto.

Wykładamy ciasto do foremek na babeczki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15min w temp 200 stopni.

Krem:

2,5  szklanki mleka,

3 łyżki cukru,

1 cukier waniliowy,

1 jajko,

1 budyń waniliowy,

1 łyżka mąki pszennej,

10 dag masła

Wykonanie:

2 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy. W drugim naczyniu mieszamy (miksujemy) jajka, z cukrem. Do 1/2 szklanki mleka wsypujemy budyń, mąkę,  mieszamy i łączymy z ubitymi jajkami. Następnie wlewamy do mleka i gotujemy. Należy pamiętać, aby po połączeniu tych dwóch składników intensywnie mieszać krem, aby nie zrobiły się “grudki”. Zmniejszamy ogień i gotujemy około  2-3 min cały czas mieszając. Ugotowany krem studzimy. Masło ucieramy i dodajemy wystudzony krem budyniowy. Nakładamy na babeczki i dekorujemy truskawkami moczonymi w rozpuszczonej czekoladzie.  Wyszły przepyszne, lekkie i idealne na ciepłe majowe popołudnie przy kawie na tarasie.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. Na takie słodkości, zwłaszcza w lecie mam ochotę. Truskawki zdecydowanie mają za krótki sezon 🙂

  2. basia-cook
    Maj 28
    Odpowiedz

    Od jakiegoś czasu przymierzam się do takich babeczek, teraz jeszcze bardziej mam na nie ochotę! Piękne!

  3. Kasia
    Czerwiec 20
    Odpowiedz

    Witam – szukam dobrego kredu budyniowego do tarty z owocami – czy ten podany przez Panią będzie dość gęsty?

  4. kuchnia_breni
    Czerwiec 20
    Odpowiedz

    Jak najbardziej, sama używam go także do tart z owocami. Można dodać nieco więcej mąki do gotowania, wtedy będzie jeszcze gęściejszy.

  5. Asia
    Luty 17
    Odpowiedz

    niestety, mój krem się zważył 🙁

    • Brenia
      Luty 18
      Odpowiedz

      Ojej, to nie wiem co mogło się stać 🙁 Ja robię ten krem od wielu lat i jeszcze nigdy nie zważył się. Może coś z mlekiem było nie tak ?? trudno mi powiedzieć co mogło być przyczyną.

Pozostaw odpowiedź Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.