O właściwościach zdrowotnych awokado i o jego wpływie na naszą cerę już Wam pisałam. Dzisiejsza propozycja jest tego kontynuacją bo wiosnę już mamy za oknem i pora pomyśleć o lecie. Takie danie z warzywami bardzo mi przybliża lato, słońce i ciepło.
Awokado w tej wersji zrobiłam ostatnio na kolację dla siebie ale moim domownikom też posmakowało i muszę to koniecznie powtórzyć. Jest tam wszystko co lubię: pikantne warzywa, bo samo awokado jest raczej mdłe, zioła i wszystko zapieczone z serem mozarella. Proste, szybkie i lekkie. Myślę, że jest rewelacyjnym wzmocnieniem na wiosenne osłabienie. Zachęcam do zrobienia.
Dodam, że jest to bardzo syte: 1 awokado z warzywami wystarczy dla dwóch osób.
Składniki porcja dla 4 osób:
2 awokado
1 papryka średniej wielkości
1 mała cebula,
10 dag pieczarek
1 mała cukinia,
1 papryczka chilli,
2 ząbki czosnku,
Starty ser mozarella,
przyprawy: tymianek sól, pieprz
oliwa
Wykonanie:
Warzywa myjemy i kroimy:
– w paski paprykę, papryczkę chilli, cukinię,
– pieczarki w ćwiartki
– w kostkę cebulę i czosnek.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy pokrojoną cebulę, czosnek, pieczarki i paprykę – dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy papryczkę chilli i cukinię – dalej dusimy warzywa na wolnym ogniu około 7-10 minut ( warzywa nie mogą być rozgotowane – muszą być lekko chrupiące). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, wszystko lekko mieszamy i odstawiamy. Ser mozarella ścieramy na grubych oczkach.
Awokado obieramy i dzielimy na dwie części. Układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, Następnie posypujemy częścią sera mozarella, na to dajemy warzywa i na koniec znowu ser mozarella. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-30 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz